Trešdiena, 17.aprīlis

redeem Rūdis, Rūdolfs, Viviāna

arrow_right_alt Pasaulē

Katalāņu separātistu organizācijas aicina Briselē rīkot demonstrāciju

© AFP/ SCANPIX

Katalāņu separātistu organizācijas aicinājušas Briselē 7.decembrī rīkot demonstrāciju ar saukli "Eiropa, atmosties! Palīdzi Katalonijai".

Nofraktētas piecas lidmašīnas un vairāki desmiti autobusu, lai protesta dalībniekus nogādātu Beļģijas galvaspilsētā, paziņoja Katalonijas neatkarību atbalstošās organizācijas Katalāņu Nacionālā sapulce (ANC) un "Omnium Cultural".

Abas organizācijas jau ir rīkojušas protestus, kurus Barselonā apmeklējuši desmitiem tūkstoši cilvēku. Abu grupu līderi šobrīd atrodas apcietinājumā.

"Tas nav iekšējs konflikts. Eiropai ir jāiesaistās," paziņoja ANC viceprezidents Agusti Alkoberro.

Katalonijas valdība 1.oktobrī sarīkoja referendumu par reģiona neatkarību, lai gan Spānijas tiesa bija atzinusi to par nekonstitucionālu.

Katalonijas reģionālais parlaments 27.oktobrī nobalsoja par neatkarības pasludināšanu no Spānijas. Drīz pēc tam Spānijas Senāts nobalsoja par tiešās pārvaldes atjaunošanu Katalonijā.

AFP/ SCANPIX

Spānijas premjers Marjano Rahojs atlaida Katalonijas līdzšinējā premjerministra Karlesa Pudždemona vadīto valdību un reģiona parlamentu, izsludinot jaunas reģionālās vēlēšanas 21.decembrī.

Vairākiem bijušajiem Katalonijas valdības locekļiem, kam izvirzītas apsūdzības par dumpi, musināšanu un sabiedrisko līdzekļu nepiemērotu izlietošanu, piemērots pirmstiesas apcietinājums.

Pudždemons tikmēr uzturas Beļģijā un cenšas novērst izdošanu Spānijai.