Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Par spīti terorakta Ziemassvētkos plānošanai, Vācija atbrīvo sešus sīriešu bēgļus

© Scanpix

Seši sīriešu bēgļi, kas otrdien tika aizturēti Vācijā aizdomās par terorakta plānošanu grupējuma "Islāma valsts" uzdevumā, trešdien tika atbrīvoti pierādījumu trūkuma dēļ, paziņoja prokurors.

Aizdomās turētie, kas ir vecumā no 20 līdz 28 gadiem, tika aizturēti otrdienas rītā policijas reidos. Šajos reidos piedalījās aptuveni 500 policistu, un tika pārmeklēti astoņi dzīvokļi četrās pilsētās - Kaselē, Hannoverē, Esenē un Leipcigā.

Četri no aizdomās turētajiem ieradās Vācijā 2014.gada decembrī kā patvēruma meklētāji, bet pārējie divi ieradās 2016.gada augustā un septembrī un arī uzdevās par bēgļiem.

Prokuratūra uzskatīja, ka teroristi plānojuši uzbrukt publiskām vietām ar sprāgstvielām un šaujamieročiem, bet plāns vēl nav bijis gatavs īstenošanai.

Raidorganizācija HR, atsaucoties uz izmeklētājiem, ziņoja, ka aizdomās turētie bija iecerējuši uzbrukt Ziemassvētku tirdziņam Esenē. Laikraksts "Die Welt" vēstīja, ka Vācijas varasiestādes par teroristu plāniem uzzinājušas, pateicoties citu bēgļu brīdinājumiem.

Frankfurtes prokurors trešdien paziņoja, ka "nav pietiekamu pierādījumu" tam, ka aizturētie gatavojuši uzbrukumu vai bijuši kaut kādā veidā saistīti ar "Islāma valsti".

Pagājušajā gadā terorists ar kravas mašīnu ietriecās Ziemassvētku tirdziņa apmeklētājos Berlīnē, nogalinot 12 cilvēkus. Atbildību par šo teroraktu uzņēmās "Islāma valsts".

Daudzi no cilvēkiem, kas iesaistīti teroraktos, ieradušies Vācijā ar bēgļiem no tādām valstīm kā Sīrija, Irāka un Afganistāna.