Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Pasaulē

Lietuvā aizliegs tirgot preces, kas var kaitēt valsts interesēm

© AFP/ SCANPIX

Lietuvas valdība atbalstījusi grozījumus Patērētāju tiesību aizsardzības likumā, paredzot aizliegt Lietuvā tirgot preces, kuras propagandē karu, agresiju pret citām valstīm un vedina domāt per pretenzijām pret citu valstu suverenitāti.

Valdības sēdē trešdien nolemts atbalstīt šos Ekonomikas ministrijas izstrādātos grozījumus, bet precizēt dažus formulējumus.

Kā skaidrots komentāros, ko ziņu aģentūrai BNS atsūtījusi Ekonomikas ministrija, pēdējā laikā tirdzniecībā parādījušās preces, kas saturiski nav savienojamas ar Lietuvas valsts interesēm un var tām kaitēt. Kā piemērs minētas bērnu rotaļlietas, kurās fiksēti Krimas aneksijas momenti un kuras varētu veidot pozitīvu attieksmi pret šādu rīcību. Atrasti arī magnētiņi ar Lietuvas pilsētu skatiem, bet uz to iesaiņojuma norādīts, ka tā ir Krievijas Federācija.

"Piedāvātā regulējuma mērķis ir neļaut mums nedraudzīgām valstīm šādā veidā izplatīt dezinformāciju un īstenot informācijas karu," norāda ministrija. "Valsts patērētāju tiesību aizsardzības dienestam tiek dotas tiesības pieprasīt, lai pārdevējs šādas preces izņem no apgrozības."

Jaunajos likuma grozījumos arī paredzēts noteikt, ka seksa un erotikas preces Lietuvā varēs tirgot tikai specializētos veikalos vai specializētās citu veikalu nodaļās, kurās netiktu ielaisti jaunieši, kas vēl nav sasnieguši 18 gadu vecumu.