Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Pasaulē

Nofilmē, kā Ziemeļkorejas karavīram izdodas pārbēgt uz Dienvidkoreju

© REUTERS/ SCANPIX

Ziemeļkorejas karavīrs ir pārbēdzis uz Dienvidkoreju, šķērsojot demilitarizēto zonu starp abām valstīm, kamēr citi Ziemeļkorejas karavīri viņu apšaudīja, liecina trešdien publicēts šī notikuma videoieraksts.

Ierakstā, kurā parādīta 13.novembrī notikusī pārbēgšana pie Panmundžomas ciema, arī redzams, kā Dienvidkorejas karavīri viņu nogādāja drošībā. Pārbēdzējs, kurš vismaz četras reizes tika sašauts, tagad atveseļojas kādā Dienvidkorejas slimnīcā.

ASV vadītās Apvienoto nāciju pavēlniecības (UNC) publicētajā ierakstā arī parādīts, kā viens Ziemeļkorejas karavīrs, vajājot pārbēdzēju, pārskrien pāri demarkācijas līnijai, bet pēc dažiem metriem vilcinoties dodas atpakaļ uz Ziemeļkoreju.

Smagi ievainoto pārbēdzēju nogādāja drošībā trīs Dienvidkorejas karavīri, kas līšus nonāca pie viņa un aizvilka uz Dienvidkorejas teritoriju.

Ziemeļkorejas karavīri reti pārbēg demilitarizētajā zonā pie Panmundžomas ciema, kas ir ievērojama tūristu atrakcija un vienīgā vieta, kur Ziemeļkorejas un Dienvidkorejas karavīri redz cits citu.

Ieraksta sākumā pārbēdzējs ar automašīnu ātri brauca pa tukšu ceļu uz Panmundžomas ciemu, tad apturēja to pie robežas, izkāpa un metās skriet.

UNC preses sekretārs pulkvedis Čads Kerols pastāstīja žurnālistiem, ka ierakstā arī redzams, kā viens Ziemeļkorejas robežsargs "dažas sekundes skrēja pāri militārās demarkācijas līnijai, līdz atgriezās Panmundžomas ziemeļu pusē".

UNC ir "pieprasījusi tikšanos, lai apspriestu mūsu izmeklēšanu un pasākumus šādu pārkāpumu novēršanai nākotnē," viņš piebilda, runājot par šo ielaušanos demilitarizētajā zonā, kas ir pretrunā ar 1953.gada pamiera vienošanos.

Kerols sacīja, ka UNC ir veikusi "pamatīgu" šī incidenta izmeklēšanu.

"Īpašās izmeklēšanas komandas galvenie secinājumi ir tādi, ka Korejas Tautas armija (Ziemeļkorejas armija) ir pārkāpusi pamiera vienošanos: pirmkārt, šaujot pāri militārās demarkācijas līnijai, un, otrkārt, īslaicīgi šķērsojot militārās demarkācijas līniju," viņš piebilda.