Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

EK viceprezidents: Sabiedrībā dzimumu līdztiesība nav panākta

© 3dman_eu/pixabay.com

Daļa cilvēku domā, ka dzimumu līdztiesība sabiedrībā ir panākta, taču tā nebūt nav taisnība, šodien ikgadējas konferences par pamattiesībām ar nosaukumu "Sieviešu tiesības trauksmainajos laikos" atklāšanā sacīja Eiropas Komisijas (EK) pirmais viceprezidents Franss Timmermans.

Pēc viņa paustā, lai cilvēki spētu saskatīt vīriešu priviliģēto stāvokli sabiedrībā nepieciešami fakti, tomēr tos reizēm ir grūti pierādīt. Šāds fakts ir atalgojuma atšķirības starp vīriešiem un sievietēm, ko nereti ir grūti pierādīt, jo pastāv caurspīdīguma trūkums.

Timmermans tic, ka, ieraugot šo priviliģēto stāvokli sabiedrībā, arī lielākā daļa vīriešu sapratīs, ka situāciju nepieciešams mainīt. Sabiedrībā netiek mācīts pamanīt priviliģētu stāvokli, un tas tiek uzskatītas par pašsaprotamu.

EK viceprezidents uzsvēra, ka šo radušos situāciju jāmaina, turklāt, lai šīs izmaiņas panāktu, nav jāatņem tiesības vīriešiem, bet gan jādod lielākas iespējas sievietēm.

Timmermans uzskata, ka pēdējo desmit gadu laikā vienlīdzība sabiedrībā virzās atpakaļgaitā, tāpēc arvien aktuālāki kļūs jautājumi, uz kuriem var atbildēt ar jā vai nē, proti, vai tiek pieņemts, ka sabiedrībā vienlīdzība ir nepieciešama, vai tiek atzīts, ka patlaban sabiedrībā vienlīdzība nepastāv, kā arī vai Eiropas sabiedrība ir gatava rīkoties.

Timmermans skaidroja, ka joprojām sieviešu un vīriešu ieguldījums mājsaimniecības uzturēšanā ir krasi atšķirīgs, turklāt vīriešiem joprojām ir maz laika, lai audzinātu savus bērnus. "Es ticu, ka vīriešiem un sievietēm būtu jābūt vienlīdzīgam laikam, lai audzinātu bērnus," sacīja EK viceprezidents.

Pēc viņa paustā, sievietēm jādot vairāk iespēju, lai pēc laika ikviens no vecākiem savam bērnam varētu mācīt, ka patlaban esošās vīriešu un sieviešu lomas nav norma. "Vienlīdzība ir visas pasaules ieguvums," uzsvēra EK viceprezidents.

Šodien Beļģijas galvaspilsētā Briselē sākusies ikgadējā

EK organizētā pamattiesību konference, kas šogad veltīta sieviešu tiesībām. Konference norisināsies divas dienas, un tajā tiks pārrunāti tādi jautājumi kā sieviešu nīšana sabiedrībā, sieviešu tiesību pārkāpumi, lielāku tiesību piešķiršana sievietēm jautājumos, kas skar ekonomiku un politiku, galvenie šķēršļi dzimumu līdztiesības sasniegšanā un daudzi citi. Tāpat konferencē meklēs veidus, kā nodrošināt sieviešu tiesības, kā arī virzīties dzimumu līdztiesības virzienā ES.

Pērn EK pamattiesību konference bija veltīta mediju plurālismam un demokrātijai.