Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Vācijai draud ārkārtas vēlēšanas?

© SCANPIX

No Vācijas koalīcijas veidošanas sākotnējām sarunām svētdien aizgājusi liberālā Brīvo demokrātu partija (FDP), kas tajās piedalījās ar kancleres Angelas Merkeles vadīto konservatīvo bloku (CDU/CSU) un "zaļajiem".

Sarunas cietušas neveiksmi tādēļ, ka nav izdevies izveidot uzticību starp partijām, svētdienas vakarā paziņoja FDP līderis Kristiāns Lindners.

Viņš norādīja, ka sarunu partneriem nav izdevies vienoties arī par Vācijas modernizācijas redzējumu.

"Labāk nevaldīt vispār, nekā valdīt nepatiesi," atzina FDP līderis.

Merkele tikmēr pauda nožēlu par FDP lēmumu aiziet no sarunām.

"Mēs uzskatījām, ka esam uz ceļa, kur varēja panākt vienošanos," viņa Berlīnē sacīja reportieriem. "Es paužu nožēlu, izjūtot pilnīgu cieņu pret FDP, ka mēs nespējām panākt sasvstarpēju vienošanos," sacīja kanclere.

SCANPIX

Merkele uzsvēra, ka darīs visu iespējamo, lai vadītu valstī šajā sarežģītajā laikā.

Viņa pavēstīja, ka pirmdien konsultēsies ar Vācijas prezidentu Franku Valteru Šteinmeieru, lai informētu viņu par sarunu gaitu un apspriestu turpmākos soļus.

"Zaļo" politiķis Reinhards Bitikofers tikmēr tviterī kritizēja Lindnera lēmumu, paužot, ka FDP izvēlējusies "populistisku aģitāciju, nevis valdības atbildību".

Partijas bija vienojušās sākotnējās sarunas pabeigt līdz ceturtdienai, bet pēc tam termiņš tika pagarināts līdz svētdienas vakaram.

Lielākās domstarpības partiju vidū ir bijušas par imigrāciju un klimata pārmaiņu ierobežošanu.

Trīspusējā CDU/CSU, FDP un "zaļo" koalīcija šobrīd faktiski ir vienīgā iespējamā kombinācija vairākuma nodrošināšanai parlamenta apakšpalātā, jo līdzšinējie konservatīvo koalīcijas partneri sociāldemokrāti (SPD) pēc vēsturiskās sagrāves septembra vēlēšanās paziņojuši, ka pāriet opozīcijā.

Sarunu izgāšanās draud ar nepieciešamību izsludināt jaunas vēlēšanas, taču tradicionālās partijas to nevēlas, jo baidās, ka tādējādi savas pozīcijas vēl vairāk nostiprinās pret imigrāciju noskaņotā eiroskeptiķu partija "Alternatīva Vācijai" (AfD), kas septembrī notikušajās vēlēšanās pirmo reizi iekļuva Bundestāgā.

Tikmēr SPD līderis Martins Šulcs piektdien jau nācis klajā ar aicinājumu rīkot ārkārtas vēlēšanas.