Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Latvijas jubileju svin vismaz 33 pasaules valstīs

© F64 Photo Agency

Latviešu ārzemju kopienās par godu Latvijas Republikas proklamēšanas dienai šogad tiks rīkoti vairāk nekā 74 svētku sarīkojumi vismaz 33 pasaules valstīs, informēja portālā "latviesi.com".

Portāla apkopotā informācija liecina, ka Latvijas dzimšanas dienas svinības notiek ASV, Apvienotajos Arābu Emirātos, Austrālijā, Austrijā, Azerbaidžānā, Beļģijā, Brazīlijā, Čehijā, Čīlē, Dānijā, Ēģiptē, Francijā, Grieķijā, Igaunijā, Indijā, Islandē, Itālijā, Īrijā, Jaunzēlandē, Kanādā, Krievijā, Lielbritānijā, Lietuvā, Luksemburgā, Nīderlandē, Norvēģijā, Somijā, Spānijā, Šveicē, Turcijā, Ukrainā, Ungārijā, Vācijā, un Zviedrijā.

Gan tuvākās, gan tālākās valstīs svinību organizētāji uzņems goda viesus un māksliniekus no Latvijas. Vācijā, Hamburgā un Latviešu centrā Bērzaine, Freiburgā, viesosies folkloras kopa "Vilki" Edgara Lipora vadībā. Berlīnē muzicēs Ilga Reizniece ar postfolkloras grupu "Iļģi", Minsterē grupa "ImantaDimanta un draugi", savukārt Štutgartē latviešus izklaidēs "Dziedošo ģimeņu" šova laureāti brāļi Puncuļi.

Tālajā Austrālijā latviešu kopienās viesosies kādreizējais Latvijas Valsts prezidents Valdis Zatlers. "Latviešiem Austrālijā un Jaunzēlandē vieni no lielākajiem svētkiem ir tieši Latvijas proklamēšanas gadadiena, kad kopā sanāk visas paaudzes, visi tautieši. Šajā dienā nu jau gadiem mēs esam iedibinājuši arī skaistu tradīciju, proti, uz svētkiem aicināt īpašu viesi vai viešņu no Latvijas, lai tā sarīkojumos būtu dzīvā saikne ar Latviju," informēja Latviešu apvienība Austrālijā un Jaunzēlandē (LAAJ) vadītāja Kristīne Saulīte.

Pie latviešiem Šveicē viesosies režisors Viesturs Kairišs un filmas "Melānijas hronika" māksliniece Ieva Jurjāne, Dānijas pilsētā Vojens latviešus izklaidēs Jānis Skutelis, Andri Kiviču būs iespējams satikt Briselē, savukārt Luksemburgā latviešiem uzstājās komponists un mūziķis Mārtiņš Brauns un dziedātāja Ieva Sutugova.

Portālā skaidroja, ka Latvijas valsts svētku svinības notiks arī līdz šim latviešu diasporai mazāk zināmās valstīs. Indijā koncertēs Rīgas Saksofonu kvartets, Azerbaidžānā uzstāsies Sergejs Jēgers, Ēģiptes pilsētā Aleksandrijā visas dienas garumā izrādīs Lailas Pakalniņas filmas, Jaunzēlandē notiks svinīgs Dievkalpojums ar Dievgaldu, Turcijā dziedās latviešu dziedātāja Kristīne Prauliņa, savukārt, Čīlē un Islandē latvieši ar ģimenēm kopā sanāks neformālā gaisotnē.

Latvijas proklamēšanas svinībās organizēs un aktīvi piedalīsies latviešu diasporas mītņu zemju vietējās kopienas. Itālijas un itāļu Šveices biedrības ALISI sarīkojumā piedalīsies profesionāli Itālijā dzīvojošie latviešu mūziķi, Milānas Latviešu koris un Milānas Latviešu skola.

Zviedrijā būs gaidāma kopīga sadziedāšanās ar grupām "Stokholmas Spēlmaņi" un "Rikši". Vācijā latviešus priecēs bērnu vokālās dziedāšanas ansamblis "Štutgartes Dzintariņi", tautas deju kopas "Trejdeksnītis" dejotāji, Berlīnes Latviešu koris un folkloras kopa "Rīta rasa", Frankfurtes latviešu sieviešu grupa "Dabasu Durovys", Hamburgas latviešu bērnu ansamblis "Austrumiņš", Minsteres Latviešu Deju Kopa "MiLaDeKo". Savukārt folkloras kopa "Dūdalnieki" un latviešu tautas deju kopa "Kamoliņš" no Lielbritānijas Māra Pūļa vadībā, viesosies pie latviešiem Brazīlijā.

Kā aģentūru LETA informēja Pasaules brīvo latviešu apvienībā (PBLA), sākot no 18.novembra, Amerikas latviešu apvienības (ALA) izkārtojumā izstāde "Treasures of Latvia" jeb "Latvijas dārgumi" uzsāks ceļu pa ASV latviešu centriem. Izstādē ietverti stāsti par uzņēmējiem, kas 2013. un 2015.gadā saņēmuši eksporta izcilības balvu no Latvijas eksporta veicināšanas kustības "The Red Jackets". Valsts svētku nedēļas nogalē izstāde būs skatāma Vašingtonā, Sanfrancisko, Čikāgā, Mineapolē un Ņūdžersijā.

Bet 2016.gadā Melburnā, Austrālijā, aizsākās akcija "Latvijas karoga ceļš", kurā īpaši uzausts Latvijas karogs un īpaša valsts simtgades vēstījuma grāmata ceļo pie latviešu kopienām visā pasaulē. Atpakaļ Latvijā karogs nonāks nākamā gada novembrī, taču šogad 18.novembrī to varēs godināt un atstāt savus novēlējumus varēs latviešu kopiena Islandē. Akcija norisinās sadarbībā ar Latvijas valsts simtgades jauniešu rīcības komiteju, PBLA, Eiropas Latviešu apvienību un Amerikas Latviešu jaunatnes apvienību.

Savukārt pēc Dienvidamerikas un Karību Latviešu apvienības aicinājuma vecākā ārpus Latvijas darbojošās deju kopa "Kamoliņš" un folkloras kopa "Dūdalnieki" jau no 9.novembra līdz pat 21.novembrim viesojas Novaodesas un Ižuī pilsētās Brazīlijā. Abas Ziemeļanglijas latviešu mākslinieciskās kopas uzstāsies, vadīs un piedalīsies diskusijās par folkloru un dzīvi diasporā un kopā ar Brazīlijā dzīvojošiem tautiešiem atzīmēs Latvijas Republikas proklamēšanas 99.gadadienu 18.novembrī.