Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

"Breksita" sarunas neesot nonākušas strupceļā

© AP/ Scanpix

Eiropadomes prezidents Donalds Tusks Eiropas Savienības (ES) līderu samita laikā Gēteborgā paudis pārliecību, ka "Breksita" sarunas nav nonākušas strupceļā, piebilstot, ka viņš ir ļoti piesardzīgs, bet optimistisks par iespēju decembrī pāriet uz nākamo fāzi sarunās.

Eiropas Komisijas (EK) "Breksita" sarunu delegācijas vadītājs Mišels Barnjē pagājušajā nedēļā deva Lielbritānijai divas nedēļas laika, lai sniegtu atbildi finansiālo saistību jeb tā sauktā izstāšanās rēķina jautājumā. Ja vienošanos neizdosies panākt šajā laikā, tad balsojums par Lielbritānijas un ES turpmāko attiecību sarunu sākšanu tiks pārcelts uz nākamā gada martu.

ES līderi vēl nav apstiprināšanu pāreju "Breksita" sarunās uz tirdzniecības attiecībām starp ES un Londonu pēc Lielbritānijas izstāšanās no bloka, norādot, ka sarunās vēl nav panākts pietiekams progress galvenajos izstāšanās jautājumos par finansiālo saistību nokārtošanu, pilsoņu tiesībām un robežu starp Ziemeļīriju un Īriju.

Tomēr Tusks žurnālistiem ES samita laikā apgalvoja, ka sarunas nav nonākušas strupceļā.

AP/ Scanpix

"Es jūtos daudz labāk, drošāk pēc tikšanās ar [Lielbritānijas premjerministri Terēzu] Meju, viss ir iespējams," sacīja Tusks, kurš Gēteborgā tikās ar Lielbritānijas premjeri.

Viņš sacīja, ka abas puses nodemonstrējušas labo gribu un pauda pārliecību, ka vēl ir iespējams sasniegt sākotnējo mērķi - pabeigt sarunu pirmo fāzi.

"Es esmu ļoti piesardzīgs, bet optimistisks," viņš piebilda.

Tusks sacīja, ka nākamo piektdien ES sanāksmē Briselē atkal tiksies ar Meju, lai apspriestu panākto progresu.