Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Ņujorkas štata gubernators Manhetenas teroristu nodēvē par samaitātu gļēvuli

© REUTERS/ SCANPIX

Teroraktu Ņujorkā Manhetenā otrdien sarīkojušajam Uzbekistānas pilsonim Saifullo Saipovam bijusi zināma saistība ar džihādistu grupējumu "Islāma valsts", tomēr viņš radikalizējies ASV, trešdien atzina Ņujorkas štata gubernators Endrū Kuomo.

"Viņš ir samaitāts gļēvulis, kāds jau viņš ir, un viņš bija saistīts ar "Islāma valsti", un viņš tika radikalizēts mūsu pašu valstī, un viņš ir samaitāts gļēvulis," telekanālam CNN sacīja gubernators.

Izmeklētāji noskaidrojuši, ka Saipovs izrādījis interesi par "Islāma valsti" un tās terora taktiku, tomēr līdz šim nav iegūtas liecības, ka viņam citi būtu palīdzējuši sagatavot uzbrukumu, piebilda gubernators.

"Atbilstoši mūsu līdzšinējām liecībām šis ir izolēts incidents, kuru viņš pats sarīkoja," atzina Kuomo.

AP/ SCANPIX

Ņujorkas Policijas departamenta (NYPD) komisāra vietnieks Džons Millers trešdien preses konferencē sacīja, ka Saipovs teroraktu "plānojis vairākas nedēļas".

"Viņš to izdarīja "Islāma valsts" vārdā," piebilda policijas pārstāvis.

Vienlaikus Millers uzsvēra, ka Saipovs "nekad nav bijis figurants NYPD izmeklēšanā, nedz figurants Federālā Izmeklēšanas biroja izmeklēšanā".

29 gadus vecais Saipovs ir Uzbekistānas pilsonis, kurš ASV legāli ieceļojis 2010.gadā.

Saipovs otrdien uz velosipēdistu celiņa Lejas Manhetenā ar auto notrieca vairākus gājējus un velosipēdistus, vismaz astoņus cilvēkus nogalinot un 11 ievainojot.

Policija Saipovu sašāva vēderā, tomēr viņš, pēc visa spriežot, izdzīvos.