Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Pasaulē

Spānijas Senāts nobalso par tiešas pārvaldes atjaunošanu Katalonijā

© Scanpix

Spānijas Senāts piektdien nobalsojis par tiešas pārvaldes atjaunošanu Katalonijā, kuras parlaments neilgi pirms tam nobalsoja par neatkarības pasludināšanu no Spānijas.

Senāts nobalsojis par konstitūcijas 155.panta iedarbināšanu, kas piešķir valdībai pilnvaras ieviest tiešu pārvaldi Katalonijā. Par šo bezprecedenta soli balsoja 214 senatori, 47 balsoja pret, bet viens atturējās.

Valdībai piešķirtās pilnvaras ļauj tai atcelt Katalonijas premjerministru Karlesu Pudždemonu un viņa kabinetu, kā arī apturēt Katalonijas parlamenta pilnvaras.

Saskaņā ar iedarbināto konstitūcijas pantu pārvaldi Katalonijā īstenos Madrides iecelts pārstāvis, pēc kā tiks rīkotas vēlēšanas.

Spānijas valdībai tagad jāizlemj, kā un kad īstenot šīs pilnvaras.

Premjerministrs Marjano Rahojs pirms balsojuma paziņoja, ka gadījumā, ja Senāts apmierinās valdības lūgumu par īpašo pilnvaru piešķiršanu, viņa pirmais solis būs Pudždemona, viņa vietnieka un visu reģionālās valdības ministru atcelšana.

Viņš norādīja, ka tas, kas notiek Katalonijā, esot "nepārprotams likuma, demokrātijas, visu tiesību pārkāpums un tam ir sekas".

Premjers uzsvēra, ka autonomijas apturēšana esot vienīgā izeja no krīzes.

Rahojs sasaucis valdības ārkārtas sēdi plkst.19 pēc Latvijas laika.

Katalonijas reģionālais parlaments pirms tam piektdien nobalsoja par neatkarības pasludināšanu no Spānijas.

Deklarācija tika pieņemta ar 70 balsīm "par" un desmit "pret" un diviem deputātiem nododot tukšus biļetenus, bet opozīcija balsojumu boikotēja, pirms tā pametot 135 vietu parlamentu.

"Mēs dibinām Katalonijas Republiku kā neatkarīgu un suverēnu demokrātiskā un sociālā likuma valsti," teikts rezolūcijas preambulā.

Rezolūcijā aicināts sākt neatkarības procesu, kas ietver jaunu svarīgāko Katalonijas likumu izstrādi un vienlīdzīgu sarunu sākšanu ar Spānijas amatpersonām par sadarbības izveidošanu.

Tikmēr pie parlamenta ēkas Barselonā sapulcējušies desmitiem tūkstoši līksmojoši cilvēku, kas balsojumu skatījās tiešraidē uz diviem milzīgiem ekrāniem.

Daudzi aplaudēja un skandēja "neatkarība", pēc kā nodziedāja reģionālo himnu, daudziem turot gaisā paceltas dūres.

Savukārt Spānijas premjerministrs Marjano Rahojs izplatījis paziņojumu, solot atjaunot likumību Katalonijā.

"Es aicinu visus spāņus saglabāt mieru. Likuma vara atjaunos likumību Katalonijā," teikts Rahoja paziņojumā tviterī.

Katalonijas valdība 1.oktobrī rīkoja referendumu par reģiona neatkarību, lai gan tiesa bija atzinusi to par nekonstitucionālu un Spānijas varas iestādes centās nepieļaut tā norisi.