Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Nazarbajevs devis rīkojumu pārejai uz latīņu alfabētu kazahu valodā

© Ramil Sitdikov/Sputnik/Scanpix

Kazahstānas prezidents Nursultans Nazarbajevs ceturtdien devis rīkojumu valdībai sagatavoties pārejai uz latīņu alfabētu kazahu valodā.

Šī būs jau trešā reize nepilnu simts gadu laikā, kad Kazahstāna mainījusi alfabētu.

Kazahu rakstu valodā Kazahstānā patlaban tiek izmantots krievu alfabēts ar dažiem papildu burtiem. Tas tika ievies 1940.gadā.

Komunistu režīms centās panākt, ka PSRS dzīvojošo tautu valodās tiek izmantots krievu alfabēts, lai simboliskā veidā stiprinātu saites ar Krieviju un krieviem.

Arī agrāk kazahu rakstība vairākkārt tikusi reformēta un tajā izmantots arī latīņu un arābu alfabēts. Arī mūsdienās kazahu diaspora Turcijā rakstu valodā izmanto latīņu, bet kazahu kopienā Ķīnā - arābu alfabētu.

Šoreiz alfabētu maiņa daļēji saistīta ar modernajām tehnoloģijām, jo pašreizējo alfabētu ar 42 simboliem ir apgrūtinoši izmantot digitālajās ierīcēs.

Jaunajā alfabētā tiks izmantoti apostrofi un Kazahstānas nosaukums oficiāli tiks rakstīts kā "Qazaqstan Respy‘blikasy".

REUTERS/Shamil Zhumatov/Scanpix

Nazarbajeva biroja publiskotajā paziņojumā teikts, ka prezidents licis sagatavot rīkojumu par jaunā alfabēta ieviešanu.

Lai gan kazahu valoda ir valsts oficiālā valoda jau kopš neatkarības iegūšanas 1991.gadā, tikai 62% iedzīvotāju uzskata, ka tekoši pārvalda gan sarunvalodu, gan kazahu rakstu valodu, liecina pēdējie tautas skaitīšanas dati no 2009.gada.

Krievu valoda, kurai arī ir oficiālās valsts valodas statuss, ir daudz izplatītāka. To brīvi pārvalda 85% iedzīvotāju, liecina tautas skaitīšanas dati.