Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Avioreisos uz ASV pastiprina pasažieru drošības pārbaudes

© AFP/ SCANPIX

Visi pasažieri starptautiskos avioreisos uz ASV no ceturtdienas tiek pakļauti pastiprinātām drošības pārbaudēm, paziņoja ASV Transporta drošības pārvalde (TSA).

Aviokompāniju uzsāktie jaunie pasākumi var ietvert pasažieru papildu pārbaudes, personīgo elektronikas ierīču rūpīgāku apskati un drošības pastiprināšanu ap lidmašīnām un pasažieru zonās.

"Šie jaunie pasākumi skars visus lidojumus no lidostām, kuras kalpo kā pēdējie izlidošanas punkti uz ASV," sacīja TSA preses sekretāre Laiza Farbstaina.

ASV jūnijā paziņoja, ka pastiprinātu drošības pasākumu ietvaros pieprasīs veikt stingrākas pasažieru pārbaudes lidojumos uz ASV.

REUTERS/ SCANPIX

Jaunie pasākumi attiecas uz 280 lidostām, 105 valstīm un 180 aviolīnijām, un to īstenošanas termiņš ir šīs nedēļas ceturtdiena.

Šo pasākumu ietvaros tiks veiktas rūpīgākas pasažieru un viņu pārvadāto elektroiekārtu pārbaudes, kā arī sperti soļi, lai mazinātu risku, ka uzbrukumus var sarīkot ar pārvadājumiem saistīto uzņēmumu darbinieki, jūnijā skaidroja iekšzemes drošības ministrs Džons Kelijs.

Marta beigās ASV administrācija aizliedza lidmašīnās, kas veic tiešos avioreisus no desmit Tuvo Austrumu lidostām, ienest lielas elektroiekārtas. Ieviešot šo aizliegumu, varasiestādes atsaucās uz bažām par drošību. Jūlijā ASV paziņoja par šī aizlieguma atcelšanu.

Starptautiskā gaisa transporta asociācija (IATA) atzina, ka jaunie pasākumi "pacels aviācijas drošības latiņu".

Šie papildu soļi ir prasījuši "ievērojamu daudzumu darba" no aviokompāniju un lidostu puses, un TSA ir bijusi gatava izrādīt elastību sadarbībā ar aviācijas nozari to īstenošanā, sacīja TSA preses sekretārs Perijs Flints.