Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Ziemeļkoreja brīdina: Kodolkarš var izcelties kuru katru brīdi

© REUTERS/ SCANPIX

Situācija Korejas pussalā ir kļuvusi ārkārtīgi nedroša, un kodolkarš var izcelties kuru katru brīdi, pirmdien paziņojis Ziemeļkorejas vēstnieka vietnieks ANO.

Runājot ANO Ģenerālās asamblejas atbruņošanās komitejā, Kims Inrjons uzsvēra, ka Ziemeļkoreja "atbalsta pilnīgu kodolieroču likvidēšanu un centienus panākt atbrīvošanos no kodolieročiem visā pasaulē", tomēr ASV radīto draudu dēļ nevar pievienoties šogad 122 valstu parakstītajam kodolieroču aizliegšanas līgumam.

Kims piebilda, ka "ASV nevienu pasaules valsti tik ilgi nav pakļāvušas tik ekstrēmiem un tiešiem kodoldraudiem".

AFP/ SCANPIX

Viņš arī brīdināja, ka ASV "atrodas [Ziemeļkorejas] apšaudes rādiusā, un ja ASV uzdrīkstēsies iebrukt mūsu svētajā teritorijā kaut par collu, tās neizbēgs no barga soda nevienā pasaules malā".

Spriedze Korejas pussalā pēdējos mēnešos ir pieaugusi, ASV prezidentam Donaldam Trampam un Ziemeļkorejas līderim Kimam Čenunam iesaistoties asā vārdu apmaiņā un izsakot draudus iznīcināt otru pusi.

Ignorējot ANO rezolūcijas, Ziemeļkoreja aizvadītā gada laikā ir sarīkojusi divus kodolizmēģinājumus un neskaitāmus ballistisko raķešu izmēģinājumus. ANO Drošības padome septembrī pēc Phenjanas pēdējā kodolizmēģinājuma paplašināja tai piemērotās sankcijas.