Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Kurcs gatavs kļūt par Eiropas jaunāko premjeru

© CHINE NOUVELLE/SIPA/ SCANPIX

Šķiet, ka līdzšinējais Austrijas ārlietu ministrs Sebastians Kurcs tikai 31 gada vecumā kļūs par nākamo kancleru, jo svētdien notikušajās parlamenta pirmstermiņa vēlēšanās uzvarējusi viņa vadītā konservatīvā Tautas partija (ÖVP).

Saskaņā ar sākotnējiem balsu skaitīšanas rezultātiem ÖVP ieguvusi 31,6% balsu, kas konservatīvajiem nodrošinās vismaz 62 no 181 deputātu vietas, ja kas nemainīsies līdz ceturtdienai, kad paredzēts publiskot galīgos rezultātus.

"Varu jums apsolīt, ka ar visiem saviem spēkiem cīnīšos par pārmaiņām valstī," svētdienas vakarā uzrunājot savus atbalstītājus, paziņoja Kurcs. "Es uzņemos šo atbildību ar lielu pazemību."

Līdzšinējā kanclera Kristiāna Kerna pārstāvētie sociāldemokrāti (SPÖ) ar 26,9% balsu palikuši otrajā vietā, taču viņiem uz papēžiem min galēji labējā Brīvības partija (FPÖ), par kuru balsojuši 26% austriešu. Tādējādi SPÖ un FPÖ parlamenta apakšpalātā pienāksies attiecīgi 53 un 51 vieta.

"Tas liecina, ka esam nonākuši sabiedrības centrā. Mēs esam tie, kas dominē sabiedriskajās debatēs," komentējot sākotnējos balsu skaitīšanas rezultātus, norādīja Brīvības partijas līderis Heincs Kristiāns Štrahe.

CHINE NOUVELLE/SIPA/ SCANPIX

Tiek prognozēts, ka Kurcs, kurš šogad sagrāva "lielo koalīciju" ar sociāldemokrātiem un panāca pirmstermiņa vēlēšanu izsludināšanu, dos priekšroku koalīcijai ar FPÖ, lai gan konservatīvo līderis paziņojis, ka viņš esot gatavs sarunām ar visām partijām.

"Es, protams, vēlētos veidot stabilu valdību. Ja to nevarēs izdarīt, pastāv citas iespējas," intervijā sabiedriskajai raidorganizācijai ORF atzinis Kurcs.

Arī līdzšinējais finanšu ministrs Jergs Šellings intervijā vācu sabiedriskajai raidorganizācijai "Deutsche Welle" (DW) izteicies, ka Tautas partija ir gatava sarunām gan ar galēji labējiem, gan ar sociāldemokrātiem.

Tikmēr Kerns paziņojis, ka, neskatoties uz sakāvi vēlēšanās, paliks partijas vadītāja krēslā.

Parlamentā iekļuvusi arī liberālā partija "Jaunā Austrija" (NEOS), kuru atbalstījis 5,1% vēlētāju, tas ir, aptuveni tikpat, cik iepriekšējās vēlēšanās 2013.gadā. Tādējādi liberāļiem pienāksies desmit vietas.

Tikmēr graujošu sakāvi cietuši "zaļie", kuru atbalsts sarucis par 8,5 procentpunktiem un kuri, iegūstot vien 3,9% balsu, domājams, nav spējuši pārvarēt iekļūšanai Nacionālajā padomē noteikto četru procentu barjeru.

"Zaļo" vadošā kandidāte Ulrike Lunačeka atzinusi, ka ar vēlēšanu iznākumu grūti samierināties, piebilstot, ka tā ir "smaga sakāve un liela vilšanās".

Tajā pašā laikā Pētera Pelca liste, kurā bijušā "zaļo" politiķa vadībā apvienojušies pret istablišmentu noskaņoti intelektuāļi, mākslinieki un uzņēmēji, spējusi izcīnīt 4.4% balsu, iegūstot astoņus mandātus.