Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Bargie laikapstākļi smagi ietekmējuši vīna ražošanu Eiropā

© AFP/Scanpix

Vīna ražošanas apjoms Eiropā nokrities līdz zemākajam līmenim kopš Otrā pasaules kara saistībā ar bargiem laikapstākļiem, kas skāruši Itāliju, Franciju, Spāniju un Vāciju, otrdien paziņoja Eiropas lauksaimnieku organizācija "Copa-Cogeca".

Organizācija norāda, ka vīna kvalitāte ir augsta un cenas pieaugs, taču nepietiekami, lai kompensētu vīnogu ražotājiem zaudējumus, ko radījuši klimata izmaiņu veicināti plūdi un salnas, kas postījušas vīnogu laukus.

Aplēses liecina, ka kopējais vīna ražošanas apjoms Eiropas Savienībā (ES) šogad sasniedzis 145 miljonus hektolitru, kas ir par aptuveni 14% mazāk nekā pērn.

"Šogad mūsu vīnogu laukus smagi skārusi klimata izmaiņu radītā ietekme un bargie laikapstākļi, sākot ar salnām un beidzot ar plūdiem," skaidro "Copa-Cogeca".

AFP/Scanpix

Organizācija vēsta, ka liela daļa ražotāju vīnogas novākuši vidēji divas nedēļas agrāk, nekā paredzēts. Taču sagaidāms, ka vīnogu kvalitāte Eiropā būs ļoti laba, kas nodrošinās pirmšķirīga vīna ražošanu.

Jaunākā informācija liecina, ka vīna ražošana Itālijā sarukusi par aptuveni 26% un veidojusi 40 miljonus hektolitru, bet Francijā tā nokritusies par apmēram 18% - līdz aptuveni 37 miljoniem hektolitru.