Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Baltkrievija iesniedz Lietuvas vēstniekam notu par robežpārkāpumu

© Scanpix

Baltkrievija pirmdien iesniegusi Lietuvas vēstniekam Andrjum Pulokam notu, kurā norādīts, ka Lietuvas robežsargi, mēģinot aizturēt divus iespējamus robežpārkāpējus, nelikumīgi pārkāpuši Baltkrievijas robežu.

Kā norādīts dokumentā, incidents noticis 28.septembrī Lavorišķu-Kotlovkas robežpunktā.

"Būdami bruņoti, viņi šķērsoja Baltkrievijas Republikas valsts robežu un iegāja aptuveni 40 metrus tās teritorijā. Kad viņiem tuvojās baltkrievu robežapsardzes dienesta amatpersonas (..), lietuvieši, neko nepaskaidrojot, steigšus atgriezās Lietuvas teritorijā," teikts Baltkrievijas vēstniecības izplatītajā paziņojumā.

Lietuvas robežsargu rīcība tajā nosaukta par bīstamu, atgādinot, ka incidents noticis laikā, kad vēl valdījusi spriedze saistībā ar septembrī notikušajām Krievijas un Baltkrievijas militārajām mācībām "Zapad 2017".

Kā ziņu aģentūrai BNS atzinis Lietuvas Valsts robežapsardzes dienesta (VSAT) pārstāvis Roks Pukinsks, šāds pārkāpums ir fiksēts un pašlaik tiek veikta dienesta pārbaude par divu VSAT Viļņas nodaļas Lavorišķu iecirkņa robežsargu rīcību. Viens no viņiem robežapsardzē strādā astoņus, otrs - divus gadus.

"Tika mēģināts apturēt divas nenoskaidrotas personas, kuras potenciāli varēja pārkāpt robežu Lietuvas virzienā," viņš norādījis.

Pēc Pukinska teiktā, dienesta pārbaudē tiks vērtēta ne tikai abu robežsargu, bet arī viņu tiešo priekšnieku darbība.

Vienlaikus viņš piebildis, ka abi robežsargi pašlaik nav atstādināti no dienesta pienākumu pildīšanas, jo tam nav iemesla.

Aizvadītajā piektdienā incidents pārrunāts abu valstu robežapsardzes pārstāvju tikšanās laikā. Kā teikts Baltkrievijas vēstniecības paziņojumā, Lietuva atzinusi pārkāpumu un atvainojusies.

Lietuvas Ārlietu ministrija pirmdien aģentūrai BNS apliecināja, ka notu saņēmusi.

"Iekšlietu ministrijai un Valsts robežapsardzes dienestam lūgts sniegt papildu informāciju par notikušo," norādījis Ārlietu ministrijas pārstāvis Rītis Paulausks.

Par nelikumīgu robežas šķērsošanu Lietuvā paredzēta kriminālatbildība, bet gadījumā, ja tas noticis netīšām, - administratīvā atbildība.