Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Ziemeļkoreja: Pēc Trampa apvainojuma uzbrukums ASV ir "vēl vairāk nenovēršams"

© AFP/ SCANPIX

Ziemeļkorejas ārlietu ministrs Ļi Jonho sestdien paziņoja pasaules līderiem ANO, ka ASV prezidenta Donalda Trampa apvainojums Ziemeļkorejas vadonim Kimam Čenunam, nosaucot viņu "raķešvīru", padara "mūsu raķešu vizīti visā ASV kontinentālajā teritorijā vēl vairāk nenovēršamu".

Ļi nosauca Trampu par "prātā jukušu personu, kas ir megalomānijas un pašapmierinātības pārpilna" un tur pirkstu uz "kodolpogas".

Ministrs arī sacīja, ka Trampa "pārgalvīgie un varmācīgie vārdi" ir izprovocējuši Ziemeļkorejas "augstāko cieņu" un "aptraipījuši šo svēto ANO arēnu".

Ļoti gaidītā Ļi runa ANO Ģenerālās asamblejas ikgadējā ministru sanāksmē uzkurināja aso retoriku starp Trampu un Kimu.

Tramps otrdien savā runā ANO Ģenerālajā asamblejā bija draudējis "pilnībā iznīcināt" Ziemeļkoreju, ja tā apdraudēs ASV. Kims uz to atbildēja, solot īstenot "augstākā līmeņa" rīcību pret ASV.

"Savienotajām Valstīm ir liels spēks un pacietība, taču, ja tās būs spiestas aizstāvēt sevi vai savus sabiedrotos, mums nebūs citas izvēles, kā pilnībā iznīcināt Ziemeļkoreju," norādīja ASV līderis.

Viņš piebilda, ka "raķešvīrs uzsācis sev un savam režīmam pašnāvniecisku misiju" un ka Vašingtona ir gatava ķerties pie galējiem līdzekļiem, lai gan joprojām cer, ka tas nebūs nepieciešams.

"Pašnāvnieciskā misijā nav neviens cits kā Tramps pats," Ļi sestdien sacīja savā runā. "Ja šī pašnāvnieciskā uzbrukuma dēļ tiks zaudētas nevainīgas ASV dzīvības, Tramps būs pilnīgi atbildīgs."

Ļi nosauca savu valsti par "atbildīgu kodolieroču valsti".

"Mēs veiksim preventīvus pasākumus ar nežēlīgu apsteidzošu rīcību, ja ASV un tās vasaļu spēki izrādīs jebkādu pazīmi par kādas operācijas veikšanu pret mūsu štābu vai militāru uzbrukumu mūsu valstij," tomēr brīdināja Ļi.

Viņš sacīja, ka Ziemeļkorejai nav nodoma lietot vai draudēt lietot kodolieročus pret valstīm, kad nav pievienojušās ASV militārām akcijām pret Ziemeļkoreju.

Ļi sestdien nepieminēja reportieriem Ņujorkā teikto, ka Ziemeļkoreja varētu izmēģināt ūdeņraža bumbu Klusajā okeānā, lai izpildītu vadoņa Kima Čenuna solījumu īstenot "augstākā līmeņa" rīcību pret ASV.