Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Pabriks: "Zapad" gūtā informācija būs pietiekama, lai izvērtētu stratēģiju

© Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

Mācību "Zapad 2017" laikā gūtā informācija būs pietiekama, lai izvērtētu gan piekopto taktiku, gan stratēģiju, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" sacīja Eiropas Parlamenta (EP) deputāts Artis Pabriks (V).

Pabriks atgādināja, ka šajās mācībās nav viegli iegūt informāciju atklātā veidā. Piemēram, atvērto durvju diena pēc būtības ir izrādīšanās, kur parāda tikai to, ko vēlas. Tāpēc NATO dalībvalstīm ir jāizmanto visi citi veidi, kā novērot, pauda politiķis.

"Domāju, ka būs pietiekami skaidra bilde par to, kas šeit ir noticis," sacīja Pabriks.

Vaicāts, vai ar šīm mācībām Krievijai ir izdevies kādu iebiedēt, politiķis teica, ka pēdējos gados ir panākts tieši pretējais, kas licis Eiropas Savienībai (ES) un NATO sasparoties, un sākt domāt par savu aizsardzību.

Viņš vērtēja, ka, iespējams, viens no Krievijas mērķiem šajās mācībās ir bijis iesaistīt Baltkrieviju tik dziļi savā militārajā darbībā, lai tā vairs nevarētu autonomi rīkoties.

Vienlaikus Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko līdz galam "Zapad" laikā Krievijas pusei nav uzticējies, par ko liecina arī mācību novērošana atsevišķi, vērtēja eiroparlamentārietis. Viņš gan pauda, ka Lukšenko ir manevrēšanas meistars, jo ne katrai valstij izdotos tik ilgi manevrēt caur austrumiem un rietumiem.

Vaicāts, vai publiskajā telpā izplatītā informācija par šīm mācībām nebija kaut kādām mērā pārspīlēta, Pabriks norādīja, ka mēs nezinām pie kā tāda apmēra mācības var novest, tāpēc labāk ir brīdināt par iespējamiem negatīviem scenārijiem.

Kā ziņots, šodien noslēgsies Austrumeiropas valstu satraukumu izraisījušo Krievijas un Baltkrievijas mācību "Zapad 2017" aktīvā fāze, aģentūru LETA informēja Drošības policijā (DP). Aktīvā fāze sākās 14.septembrī.

DP vērtējumā šo mācību aktīvā fāze uzskatāma par kulmināciju plašākam civilimilitāru mācību un sagatavošanās darbu kompleksam, kas veikts visa šā gada garumā, it īpaši septembrī.