Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Radikāli noskaņoti studenti Meksikā nolaupa autocisternu, autobusus un policistus

© Lauris Vīksne/ F64 Photo Agency

Radikāli noskaņoti studenti Meksikas dienvidos trešdien nolaupīja degvielas autocisternu un divus autobusus, bet pēc tam – arī četrus policistus, lai pieprasītu atbrīvot apmēram 10 studentus, kas ir apcietināti par automašīnu zādzībām.

Šie notikumi iezīmēja jaunu vardarbības lappusi lauku skolotāju koledžā, kur 2014.gadā tika nolaupīti 43 studenti, kas vēl arvien ir pazuduši bez vēsts.

Šīs koledžas studenti jau gadiem ilgi ir rīkojuši autobusu nolaupīšanas. Autocisterna trešdien tika nolaupīta ar mērķi sagādāt degvielu nolaupīto pasažieru autobusu parkam, kuru viņi izveidojuši koledžas pilsētiņā. Studenti nolaupījuši arī vairākas kravas automašīnas, kas tika izmantotas maizes izstrādājumu un uzkodu piegādei.

Gerrero štata drošības spēku preses sekretārs Roberto Alvaress paziņoja televīzijas ziņu kanālam "Milenio", ka studenti veduši autocisternu atpakaļ uz koledžas pilsētiņu, bet policija bloķējusi ceļu un piespiedusi studentus pamest abus nolaupītos pasažieru autobusus. Viņš sacīja, ka studenti mēģināja ar šiem autobusiem taranēt policijas kontrolpunktu.

Policija apcietināja apmēram 10 studentus, bet citi studenti vēlāk devās uz netālo Tistlas pilsētu un nolaupīja četrus vietējos policistus, lai pieprasītu apcietināto studentu atbrīvošanu.

Alvaress sacīja, ka studenti varētu tikt atbrīvoti apmaiņā pret policistiem.

Pazudušo studentu vecāku komiteja nāca klajā ar paziņojumu, kurā apgalvoja, ka policija atklājusi uguni uz nolaupītajiem autobusiem, un nosauca to par "pārmērīgu spēka lietošanu".

"Mēs nosodām brutālo agresiju pret mūsu jauniešiem un pieprasām izbeigt represijas," teikts komitejas paziņojumā.

Minētā skolotāju koledža Gerrero štata Tistlas municipalitātes Ajocinapas ciemā veicina sociālistisku izglītību. Tās studenti jau sen ir nolaupījuši automašīnas, tostarp degvielas autocisternas un preču piegādes mašīnas, un pārņēmuši ceļu nodevas iekasēšanas vietas, lai finansētu savu politisko kustību un vervētu jaunus studentus.

2014.gada 26.septembrī vietējā policija Igvalas pilsētā apturēja vairākus nolaupītus autobusus ar studentiem un nodeva 43 no šiem jauniešiem vietējam narkotiku kartelim. Lai gan federālie prokurori apgalvo, ka kartelis nogalinājis studentus un sadedzinājis viņu līķus, pēc pārogļoto kaulu fragmentiem ir noteikti identificēts tikai viens students.