Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Junkers sola Baltijas valstīm pievērst īpašu uzmanību

© REUTERS/ SCANPIX

Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers solījis nākamgad īpašu uzmanību pievērst Baltijas valstīm, kas svinēs sava valstiskuma simtgadi.

"Es personiski 2018.gadā pievērsīšu lielu uzmanību Igaunijai, Latvijai, Lietuvai un Rumānijai, jo 2018.gadā šīs valstis svinēs savu simto dzimšanas dienu," viņš trešdien uzsvēris savā ikgadējā runā par stāvokli Eiropas Savienībā.

"Tiem, kuri vēlas mainīt mūsu nākotni un mūsu kontinentu, ir jāzina mūsu vēsture, mūsu kopīgā vēsture," viņš norādījis. "Tas ietver šīs četras valstis, bez kurām Eiropa nebūtu pilnīga."

REUTERS/ SCANPIX

Nākamā gada 16.februārī Lietuva svinēs 100.gadskārtu, kopš tika parakstīts Lietuvas Neatkarības akts, pasludinot demokrātiskas un neatkarīgas valsts atjaunošanu. 24.februārī apritēs 100 gadi, kopš pasludināta Igaunijas valsts neatkarība. 18.novembrī sava valstiskuma simtgadi svinēs Latvija.

Tikmēr Rumānija, kas modernās valsts veidošanās sākumu rēķina no 1859.gada, bet neatkarību atguva 1877.gadā, 1.decembrī atzīmēs 100 gadus kopš apvienošanās ar Transilvāniju.

Sava valstiskuma atjaunošanu nākamā gada 11.novembrī svinēs arī Polija, taču EK prezidents savā runā to nepieminēja.