Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Francijā šogad izjaukti 12 terorakti

© MUSTAFA SEVGI/SIPA/ SCANPIX

Francijā kopš šī gada sākuma ir izjaukti 12 plānoti terorakti, otrdien paziņoja iekšlietu ministrs Žerārs Kolons, brīdinot, ka terorisma draudi vēl arvien ir "stipri".

Starp iepriekš neminētiem gadījumiem bija maijā izjaukts plāns uzbrukt gaisa spēku apmācības skolai Salondeprovansas pilsētā Francijas dienvidos, sacīja Kolons, neminot sīkākas detaļas.

Janvārī tika novērsts cits terorakts, kas būtu vērsts pret "kazarmām, policijas iecirkni vai lielveikalu, saņemot ķīlniekus," teica ministrs.

"[Terorisma] draudi vēl arvien ir stipri," Kolons paziņoja parlamenta komitejai, kura izskata valdības priekšlikumus par jauniem pretterorisma likumiem.

"Mēs redzam, ka mēs pārejam no ārējiem draudiem uz iekšējiem draudiem, un mums jāspēj pielāgoties šo draudu evolūcijai," piebilda Francijas iekšlietu ministrs.

Jaunākais plānotais terorakts tika izjaukts pagājušonedēļ, kad neapdzīvotā dzīvoklī pie Parīzes tika atrastas mājas apstākļos izgatavotas sprāgstvielas, kas bija gatavas lietošanai.

Francijas parlamenta deputāti izskata pretrunīgi vērtētus ierosinājumus par pretterorisma likumiem, kuri 1.novembrī aizstātu ārkārtas stāvokli, kas Francijā ir spēkā kopš "Islāma valsts" džihādistu 2015.gada novembrī Parīzē sarīkotajiem teroraktiem, kuros tika nogalināti 130 cilvēki.

Jaunie likumi, kurus savā vēlēšanu kampaņā bija apsolījis prezidents Emanuels Makrons, piešķirs varas iestādēm pilnvaras noteikt cilvēkiem mājas arestu, veikt kratīšanas un aizliegt publiskas pulcēšanās bez tiesneša iepriekšējas piekrišanas.