Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Pabriks: Terorisms Eiropā un citur pasaulē ir paliekošs

© Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

Terorisms Eiropā un citur pasaulē ir paliekošs, tādēļ ir pietiekami daudz lietu, kur Eiropas Parlaments (EP) var sniegt savu ieguldījumu terorisma draudu novēršanā vai mazināšanā, komentējot jaunās pretterorisma komitejas izveidi, sacīja EP deputāts Artis Pabriks (V).

EP deputāti šodien Strasbūrā apstiprināja īpašās pretterorisma komitejas 30 locekļu sarakstu, un Pabriks tajā tika ievēlēts kā vienīgais no Baltijas valstu eiroparlamentāriešiem. Viņš skaidroja, ka komiteja, piemēram, vērtēs un sekos līdzi tam, kā darbojas Eiropas Savienības (ES) robežaģentūra "Frontex", un nodarbosies ar informācijas apmaiņas likumdošanas pilnveidošanu un uzlabošanu.

"Būtu nepieciešama starp dalībvalstīm un Briseli notiekošās informācijas apmaiņas likumdošanas pilnveidošana un uzlabošana. Šobrīd informācijas aprite par draudiem vai konkrētu personu, lai to varētu izsekot, aizņem daudz laika. Tāpat jāstrādā ar potenciālo terora draudu izvērtējumu," sacīja Pabriks.

Eiroparlamentārietis norādīja, ka ir daudz iniciatīvu, ko šī gada laikā var mēģināt virzīt uz priekšu, un, pēc viņa domām, darbs komitejā būs mudinājums EP politiķiem parādīt rezultātus, jo 2019.gadā gaidāmas EP vēlēšanas un komitejas mandāts arī ir tikai uz gadu. "Nākamā gada rudenī mums būs nepieciešams sniegt kādu rezultātu - vai tā būtu iepazīstināšana ar kādiem lēmumiem vai jau konkrēta lēmumu pieņemšana," teica Pabriks.

Deputāts arī vērsa uzmanību, ka komitejai būs jāsagatavo vidusposma ziņojums un galīgais ziņojums, kuros būs jāiekļauj gan fakti, gan ieteikumi par veicamajiem pasākumiem. Tomēr komitejas darbs, viņaprāt, varētu būt sarežģīts, jo EP komitejas tiek veidotas proporcionāli starp partiju grupām, un centriski kreisiem vai kreisiem spēkiem dominē cita veida intereses.

"Viņu interesēs ir, piemēram, uzsvērt pārvietošanās brīvības un fundamentālās tiesības, kas ir labi, bet mēs nedrīkstam aizmirst, ka mums ir jāspēj apkarot terorisms, ne tikai jānodrošina migrantu droša nokļūšana no viena krasta uz otru," ir pārliecināts Pabriks.

Drošība ir svarīgs ES nākotnes izaicinājums, sacīja deputāts, norādot, ka šajā drošībā ietilpst, piemēram, arī "Brexit" jautājums un robežkontroles jautājumi. Viņaprāt, komitejas ziņojums var nopietni ietekmēt ES nākotnes budžetu, jo tiks iedalīta nauda arī aizsardzības jautājumiem, savukārt daļa no aizsardzības ir tieši terorisma apkarošana.

"Ziņojums varēt atstāt ļoti labu ietekmi uz "Frontex" nostiprināšanu, jo šobrīd tur ir daudz problēmu. Tikmēr Latvija ir samērā labās pozīcijās, jo mēs piedalāmies aptuveni četrās operācijās Vidusjūrā, kā arī bieži esam nosūtījuši savus cilvēkus un kuģus, un mums šis līmenis arī būtu jāuztur, lai mēs būtu vieni no priekšzīmīgākajiem drošības veidotājiem," domā eiroparlamentārietis.

Jau ziņots, ka īpašā pretterorisma komiteja izvērtēs terorisma apdraudējuma apmēru Eiropā un analizēs iespējamās kļūdas un nepareizu darbību, īstenojot pretterorisma pasākumus.

Komitejas pirmā sēde notiks ceturtdien, 14.septembrī, Strasbūrā. Tajā tiks ievēlēts priekšsēdētājs, priekšsēdētāja vietnieki un ziņotāji.