Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Pasaulē

"Irma" nodarījusi prātam neaptveramus postījumus Senmartēnas salā

© AP/ SCANPIX

Nīderlandes karalis Villems Aleksandrs, kurš ieradies viesuļvētras "Irma" skartajā Senmartēnas salā, otrdien medijiem izteicies, ka vētras nodarītie postījumi ir neiedomājami.

"Visur redzama iznīcība un šausmas," sacīja karalis.

"Es nekad neko tādu neesmu redzējis un es esmu redzējis diezgan daudz no dabas spēka un kara vardarbības," viņš piebilda.

Nīderlandei pieder salas dienvidu daļa, bet Senmartēnas ziemeļi ir Francijas aizjūras teritorija.

Karalis Senmartēnā ieradās pirmdien, lai savām acīm aplūkotu "Irmas" postījumus un novērtētu, kā tiek sniegta palīdzība cietušajiem.

Palīdzības sniegšanā iesaistīta Nīderlandes armija un Sarkanais Krusts. Flotes kuģi un armijas helikopteri piegādā dzeramo ūdeni, pārtiku un teltis. Aptuveni 500 karavīri iesaistīti kārtības nodrošināšanā, lai novērstu laupīšanas un marodierismu.

AP/ SCANPIX

"Irma", kas pagājušajā nedēļā bija piektās kategorijas orkāns, pamazām zaudēja spēku un pirmdien kļuva par tropisko vētru, bet pēc tam - par zema spiediena zonu. Tomēr tā joprojām nes sev līdzi spēcīgu vēju un lietusgāzes, izraisot plūdus, postījumus un plašus elektroapgādes pārtraukumus.

Otrdien "Irma" atrodas virs Džordžijas štata un virzās uz ziemeļaustrumiem. Meteorologi prognozē, ka "Irmas" spēks turpinās samazināties.

Pagājušajā nedēļā Karību jūras salās "Irma" izraisīja 26 cilvēku nāvi un nodarīja lielus postījumus.