Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Pasaulē

"Irma" rimstas, sākas meklēšanas un glābšanas darbi

© CHINE NOUVELLE/SIPA/Scanpix

Līdz pirmdienas pusdienlaikam (pēc vietējā laika) vēl bija par agru izdarīt secinājumus, cik lielus postījumus Floridai nodarījusi viesuļvētra Irma, kas pēc cietzemes sasniegšanas būtiski zaudēja savu spēku un uz Džordžijas pusi virzījās vien spēcīgas tropiskās vētras, nevis 4. kategorijas viesuļvētras statusā.

Austot gaismai, ASV varas iestādes uzsāka meklēšanas un glābšanas darbus, uzsverot, ka lielākos postījumus varētu būt nodarījušas nevis spēcīgās vēja brāzmas, bet gan Irmas radītā ūdens līmeņa paaugstināšanās, kuras sekas būs jūtamas vēl vairākas dienas.

«Tas, ka vētras epicentrs jau pārbrāzies pāri jūsu dzīvesvietām, vēl neko nenozīmē. Nesteidzieties atgriezties, sākumā sagaidiet apstiprinājumu, ka tas ir droši,» evakuētos Floridas štata iedzīvotājus vakarrīt brīdināja gubernators Riks Skots. Daudzu piekrastes rajonu, sākot ar Floridakīzas salu arhipelāgu un beidzot ar Tampabeju, ielas vakarrīt joprojām vairāk atgādināja upes, turklāt meteorologi prognozēja - ņemot vērā vētras radītos uzplūdus un to, ka Irma sev līdzi nes ievērojamu daudzumu nokrišņu, maz ticams, ka plūdi piekrastē (un ne tikai) drīz beigsies. Jau rīta pusē CNN, piemēram, vēstīja par trauksmi, kas tika izsludināta jau tāpat plūdu skartajā Džeksonvilas pilsētā, kurai tuvojās pārplūdušo upju ūdeņi.

Norauti ēku jumti, vēja brāzmu apgāzti celtņi, nolauzti elektrības stabi (visā štatā vakarrīt bez elektrības padeves bija vairāk nekā 5,8 miljoni iedzīvotāju), ar dažādām drazām un atlūzām piegāztas ielas (ja vien tās nebija applūdušas) - tādas bija vētras acīmredzamās sekas lielākajā daļā pilsētu un pilsētiņu, no kurām tiešraides nodrošināja lielāko televīzijas kanālu reportieri. Taču, kā norāda AP - viņi atradās vien tur, kur bija iespējams piekļūt, bet kritiskākā situācija veidojās tur, kur vētra plosījās pilnā spēkā.

CHINE NOUVELLE/SIPA/Scanpix

Vēl vakar spēcīgā vēja un augstā ūdens līmeņa dēļ nebija skaidrs, kā Irmu pārdzīvojuši 42 tilti, kas savieno Floridakīzas arhipelāga salas ar štata kontinentālo daļu. Pastāvēja bažas, ka daļa šo salu varētu būt pilnībā izolētas no sauszemes, vēsta Reuters, piebilstot, ka lielākie postījumi, šķiet, nodarīti Kīvestā, kas atradās tiešā vētras ceļā. Monro apgabala amatpersonas vēstījušas gan par sagrautām ēkām, gan piestātnēs sadragātām zvejnieku laivām un tūristu kuteriem, taču par bojā gājušajiem ziņu nebija pavisam vienkārša iemesla dēļ - Floridakīza bija viens no tiem štata reģioniem, kurā bija izsludināta obligātā evakuēšanās, un tie, kuri tai nepakļāvās, protams, savu rīcību afišēt nevēlējās. Turklāt, pat nonākot kritiskā situācijā, viņiem nebija iespēju lūgt palīdzību, jo pēc elektrības padeves pārtraukšanas nedarbojās arī mobilie sakari. Līdzīga situācija radās arī daudzviet citur štata rietumu piekrastē, kurai vētra brāzās pāri ar lielu spēku.


http://news.lv/Neatkariga_Rita_Avize_Latvijai/2017/09/12/irma-rimstas-sakas-meklesanas-un-glabsanas-darbi