Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Turcija brīdina pilsoņus par došanos uz Vāciju

© AFP/ SCANPIX

Turcijas Ārlietu ministrija sestdien izdeva brīdinājumu saviem pilsoņiem, kuri dzīvo Vācijā vai gatavojas uz to doties, aicinot viņus būt uzmanīgiem Vācijas parlamenta vēlēšanu kampaņas laikā.

"Politiskie līderi Vācijā veido savas vēlēšanu kampaņas, bāzējot tās pret Turciju, un bloķē mūsu valsts dalību Eiropas Savienībā," paziņoja ministrija.

Ministrija uzsvēra, ka Vāciju jau "kādu laiku ietekmē pieaugoša galēji labēja un pat rasistiska retorika".

Ministrija apgalvoja, ka Vācijas tieslietu sistēma nevēršas pret "ksenofobiju un rasismu".

Paziņojumā arī vērsta uzmanība uz ugunsgrēkiem, kas pēdējā laikā notikuši Turcijas pilsoņu apdzīvotās teritorijās Vācijā, dažos gadījumos par tiem vainojot rasistus.

Ankara arī vainoja Vāciju par aizliegtās kurdu separātistu kustības Kurdistānas Strādnieku partija (PKK) un Turcijā par apvērsuma organizēšanu apsūdzētā islāma garīdznieka Fetullas Gilena kustības atbalstīšanu.

Attiecības starp ES un Ankaru pēdējo mēnešu laikā ir strauji pasliktinājušās, un arvien skaļāk izskan aicinājumi ES pārtraukt sarunas ar Turciju par iestāšanos blokā.

Vācijas kanclere Angela Merkele svētdien televīzijas debatēs pirms gaidāmajām Bundestāga vēlēšanām paziņoja, ka vēlas izbeigt sarunas par Turcijas pievienošanos ES.

Arī Merkele galvenais sāncensis - sociāldemokrātu līderis Martins Šulcs - debatēs solīja izbeigt sarunas par Turcijas iestāšanos ES, ja viņam izdosies kļūt par nākamo Vācijas kancleru.