Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Māmiņa ar asarām acīs stāsta par mazas latviešu meitenes varoņdarbu Īrijā

© Ekrānšāviņš no "Baltic-Ireland"

Šī gada 30.augustā Tulovas iedzīvotājus pāršalkusi ziņa par mazās latviešu meitenes Kristas Valteres varonību. Kopā ar draudzeni meitene izglābusi kāda zēna dzīvību, raksta "Baltic-Ireland."

Krista kopā ar ğimeni savu ikdienu pavada Tulovā. Jau 4 gadus meitene nodarbojas ar airēšanu, apmeklē deju pulciņu un, kā jau katrai jaunai dāmai, patīk pucēties, tāpēc bieži vien viņas mājvieta pārtop par skaistumsalonu, kur kopā ar draudzenēm var izpausties radoši.

Šajā mācību gadā Krista uzsākusi skolas gaitas nu jau 6.klasē, un viņas sekmes esot patiešām labas. Par 30.augusta notikumiem medijiem pastāstījusi Kristas mamma Marika, kura ir neizsakāmi lepna par meitiņas paveikto.

Zīmīgajā dienā Krista un viņas draudzene Keisha bija dzīvojamo māju blakus rajonā, kad pie viņām pienāca kāds vīrietis un jautāja, vai viņas nav redzējušas 3 puišeļus. Meitenes atbildēja noraidoši, bet labprātīgi piekrita palīdzēt meklēšanā. Ejot cauri pļavai, viņas pēkšņi izdzirdēja kliegšanu un nedomādams metās skaņas virzienā. Skrienot pa taciņu, skatieni atdūrās pret peles rotaļlietu un izmētātiem apģērba gabaliem. Tālāk skatienam pavērās aina ar diviem maziem zēniem, viens no viņiem raudāja, bet otrs izmisīgi kliedza: “Mans brālis!” Meitenes aiz krūmiem, dīķa bedrē pamanīja mazu puiku, kurš nevarēja izkļūt no tās.

Ekrānšāviņš no "Baltic-Ireland"

Krista neapjuka, bet rīkojās - vispirms mēģināja padot zēnam zaru, lai viņš varētu pieķerties, bet puisēna roķeles neaizsniedzās līdz tam. Tad Krista lēnām sāka brist dīķī, kas, gluži kā purva atvars, katru soli padarīja smagāku. Kad meitene bija iebridusi apmēram līdz viduklim, viņa mēğināja padot zēnam rotaļlietu, bet viņš nevarēja to aizsniegt. Krista devās vēl tuvām puišelim un tajā brīdī puika pagāja zem ūdens, meitene sagrāba viņu aiz rokas un vilka ārā. Ne mirkli nelaizdama mazo zēnu vaļā, Krista kliedza draudzenei Keisha, lai pamet kādu apğērbu un palīdz tikt laukā.

Meitene, kura iepriekš apmeklējusi arī airēšanas nodarbības, nekavējoties bērnam sniegusi pirmo palīdzību. Zēns sāka klepot un teica: “Es neko neredzu un man ir grūti elpot.” Krista paņēma t-kreklu un noslaucīja viņam seju, jo tā bija netīra ar dubļiem. Meitenes nolēma, ka Keisha paliks ar puišeli, bet Krista ies meklēt kādu pieaugušo, lai palīdzētu. Kamēr Krista bija prom, draudzene veica atkārtotu pirmo palīdzību, jo zēns sūdzējās par elpas trūkumu, pēc elpināšanas puisēns atspļāva ūdeni.

Pēc neilga laika pieaugušie un daži bērni atskrēja uz notikuma vietu, kur viņus gaidīja varonīgā Keisha un pārbijušies puikas. Drīz pēc tam ieradās arī Garda, lai nogādātu mājās zēnus. Pati Krista atzīst, ka šajā situācijā nevarēja rīkoties citādāk, kaut arī glābjot cita dzīvību, riskēja ar savējo, tas esot bijis viņas pienākums, raksta "Baltic- Ireland".