Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Teroristi izvēlas aizvien vieglākus mērķus, uzskata eksperti

© AP / Scanpix

Spānijā šonedēļ notikušie terorakti apliecina teroristu loģiku pāriet uz vieglāk sasniedzamiem mērķiem, kur drošības prasības nav stingras.

Iepriekšējos gados rietumvalstīs aizsardzībai no terorisma lidostas un citi valstiski nozīmīgi objekti tika aprīkoti ar metāla detektoriem un citām drošības sistēmām, bet vēstniecības ieguvušas augstākus žogus, tāpēc no teroristu viedokļa ir tikai loģiski, ka viņi pāriet uz vieglākiem mērķiem, kur drošības pasākumi ir minimāli. "Tas ir traģiski, bet viņu loģika ir saprotama, proti, tiek pāriets uz tā sauktajiem mīkstajiem mērķiem kā tas noticis Spānijā un citviet Eiropā," uzsvēra eksperts.

Šobrīd ir grūti prognozēt vai uz Spānijā notikušajiem teroraktiem asāk reaģēs ES un NATO, taču ir skaidrs, ka terorisma apkarošanā vienkāršu un ātru risinājumu nav. Hiršs gan atgādināja, ka ES jau iepriekš pieņēmusi stingrākus un preventīvus pasākumus terorisma mazināšanā, līdz ar to var šaubīties vai tiks ieviesti ļoti fundamentāli pretterorisma pasākumi.

"Es tomēr vērstu sabiedrības uzmanību uz to, ka milzīgs skaits potenciālo teroraktu rietumvalstīs ir novērsti un drošības dienesti strādā sekmīgi, lai gan pāris cilvēki drošības sietam tiek cauri, turklāt automašīnas ir pieejamas teju ikvienam un šāda terorakta veikšanā lielas prasmes nav nepieciešamas," uzsvēra Hiršs.

Eksperts vērsa uzmanību, ka pēdējos trīs gadus pieaudzis teroristiskā grupējuma "Islāma valsts" upuru skaits dažādās pasaules vietās. Šobrīd "Islāma valsts" lēnām tiek sakauta, tāpēc grupējums vēlas sevi parādīt kā spēcīgu spēlētāju, kas cīnās pret rietumiem un vēlas sevi demonstrēt rietumos.

Hiršs gan norādīja, ka šajā ziņā teroraktus var iedalīt divās daļās, proti, daļu uzbrukumus tiešā veidā organizē šis grupējums, taču pārējos teroraktus izpilda cilvēki, kuri nav saistīti ar "Islāma valsti", bet vienkārši iedvesmojušies no grupējuma ideoloģijas.

Kā ziņots, ceturtdien Barselonā uz tūristu iecienītās Ramblas ielas cilvēku pūlī ietriecies mikroautobuss, kā rezultātā nogalināti 13 cilvēki un vismaz 100 ievainoti, apstiprinājis Katalonijas reģiona iekšlietu padomnieks Žoakims Forns un Katalonijas prezidents Karless Pudždemons.

Šorīt tapis zināms par otru iespējamu teroraktu netālu no Barselonas. Agrā piektdienas rītā piejūras kūrortā Kambrilsā, kas atrodas 120 kilometrus uz dienvidiem no Barselonas, "domājamu teroristu" automašīna ietriekusies cilvēku pūlī, ievainojot septiņus cilvēkus.