Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Krievu radikālis Gorskis cer iegūt patvērumu Lietuvā

© Nacjonalizm

Krievijas radikālnacionālists, "Krievu marša" rīkotājs Jurijs Gorskis, kas jūlijā bēga no mājas aresta Krievijā un caur Baltkrieviju ieradās Lietuvā, lūdzis šai valstī politisko patvērumu.

Kā pats Gorskis pirmdien apliecinājis ziņu aģentūrai BNS, viņš saņēmis Lietuvas Migrācijas departamenta amatpersonu paziņojumu, ka viņa pieteikums pieņemts izskatīšanai.

"Šodien biju uzaicināts uz migrācijas nodaļu Palangā, kur saņēmu rakstveida paziņojumu, ka mans pieteikums tiks izskatīts," viņš norādījis.

Jūlija sākumā Krievijas Federālā drošības dienesta (FDD) darbinieki Gorski aizturēja Maskavā. Viņam tika izvirzītas apsūdzības ekstrēmistiskā darbībā nolūkā graut konstitucionālo iekārtu un ar tiesas lēmumu noteikts mājas arests. Drīz pēc tam Gorskis savā "Facebook" profilā paziņoja, ka "par spīti visai kriminālā spiediena loģikai" spējis šķērsot ES robežu un nonācis Lietuvā.

Tobrīd viņš skaidroja, ka nevēloties atrasties "politiskā nebrīvē". Palangā viņam pieder ar sievas vārdu reģistrēts nams.

Krievijā Gorskis iekļauts ekstrēmistu sarakstā. Maijā, piedaloties nacionālistu gājienā, Gorskis skandēja "Ukraina - Maidans, Krievija - Manēžas laukums, riepas, barikādes, uguns!" un "5.11.17.", ar pēdējo saukli domājot 2017.gada 5.novembri, kad viņa domubiedri prognozē Krievijā revolūciju un jauna laikmeta sākumu.

Kā izteicies viņš pats, Krievijas tiesībsargāšanas iestādes esot aplami interpretējušas viņa saukļus "kā pamudinājumu ieņemt Kremli". "Manos vārdos nebija nekādas kūdīšanas," pirms mēneša apgalvoja Gorskis.

Krievijas radikālnacionālists uzskata, ka Maskava vēlas ar viņu izrēķināties viņa sabiedriskās darbības dēļ.

"Es gribu panākt pārmaiņas Krievijā; panākt, lai [prezidents] Vladimirs Putins netiktu pārvēlēts uz vēl vienu pilnvaru termiņu," viņš paziņojis.

Pieteikumi par patvēruma piešķiršanu parasti tiek izskatīti vairākus mēnešus.