Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Pasaulē

Alepo atgriežas bēgļu gaitās aizbēgušie sīrieši

© Scanpix

Kopš gada sākuma savās mājās Sīrijā atgriezušies vairāk nekā 600 000 bēgļu, liecina Starptautiskās Migrācijas organizācijas (IOM) dati. To lielākā daļa atgriezušies Alepo, ko Sīrijas valdības karaspēks decembrī atkaroja nemierniekiem.

No janvāra līdz jūlijam savās mājās atgriezušies 602 759 pārvietotie sīrieši. Daudzi no viņiem norāda, ka apvidos, no kuriem viņi bija devušies bēgļu gaitās, uzlabojusies ekonomiskā un drošības situācija, teikts IOM paziņojumā.

84% bēgļu bija raduši patvērumu citviet Sīrijā, bet pārējie 16% atgriezušies no Turcijas, Libānas, Jordānijas un Irākas.

Ceturtā daļa teikusi, ka vēlas pasargāt savus īpašumus, vēl tikpat liela bēgļu daļa atgriešanos skaidroja ar ekonomiskās, bet 11% - ar drošības situācijas uzlabošanos.

14% savukārt norādījuši, ka apvidū, kurā viņi apmetušies kā bēgļi, ekonomiskais stāvoklis pasliktinājies.

No bēgļiem, kas savās mājas atgriezušies šogad, 67% nonākuši Alepo provincē. No šīs bēgļu daļas vairums atgriezies decembrī nemierniekiem atkarotajā Alepo pilsētā.

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011.gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem.

Atbilstoši jaunākajām sīriešu aktīvistu aplēsēm karā dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 320 000 cilvēku.

Kopš kara sākuma panāktas vairākas vienošanās par ugunspārtraukšanu, bet tās visas spējušas noturēties pavisam neilgu laiku.