Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Pasaulē

Sabiedriskajā transportā būt platkājim nav stilīgi

Piktogramma, kas mudina padomāt par pārējo pasažieru ērtībām un neaizņemt vairāk vietas, sēžot, plati izplešot kājas. Pagaidām arī spāņi lieto šo angļu valodas vārdu. Šķiet, tam visai drīz jāatrod piemērots tulkojums latviski, jo sēdēšana platām kājām traucē daudzus sabiedriskā transporta lietotājus © Publicitātes foto

Spānijas galvaspilsētā Madridē sabiedriskajā transportā izvietotas piktogrammas, kurās aicina ievērot sēdvietas robežas. Proti, vīrieši, kuri mēdz plaši ieplest kājas, tādējādi tiek mudināti respektēt līdzās sēdošos pasažierus un viņu tiesības uz ērtībām.

Līdzīga prakse, kā raksta www.theguardian.com, ir arī Ņujorkas metro. Rīgā par ko līdzīgu sabiedriskajā transportā gan vēl nav dzirdēts.

Madrides sabiedriskā transporta uzņēmums (EMT) izvērtis kampaņu, reaģējot uz sūdzībām par platkājiem. EMT norādījis, ka jaunā informējošā zīme ir līdzīga tām, kas jau pastāv citās transporta sistēmās pasaulē, lai mudinātu cilvēkus neveikt darbības, kas citiem rada neērtības. Sabiedriskā transporta kompānija šo ideju īsteno kopā ar Madrides pašvaldību un sieviešu organizāciju - tā ir iesniegusi petīciju ar vairāk nekā 11 500 parakstiem pret platkājiem sabiedriskajā transportā. Šāda rīcība, plati ieplešot kājas un traucējot blakus sēdošos, tiek dēvēta par manspreading. Visbiežāk to novēro sabiedriskajā transportā. Neatkarīgā jautāja diviem sabiedriskā transporta pasažieriem Rīgā, kāpēc platkāji nespēj savas ekstremitātes novietot viena sēdekļa robežās. Gan Jānis, gan Elmārs sacīja, ka tramvajos un trolejbusos sēdekļi ir neērti, cilvēkam ar garākām kājām ir grūti starp tiem ietūcīties. Taču vienlaikus viņi piekrita, ka zemo cenu aviosabiedrību lidaparātos arī nav ērta sēdēšana, taču tur vīrieši kaut kā spēj savas kājas turēt kopā.

Diskusija par manspreading nerimst vairākus gadus. Tiek vaicāti dažādu ekspertu un speciālistu viedokļi, un kas tikai nav lasīts - gan tas, ka sēklinieku vēdināšana sabiedriskajā transportā norāda gan uz mačismu un tieksmi dominēt, gan uz anatomiskām atšķirībām, gan uz tradīcijām dažādās valstīs.

Tika veikts arī eksperiments Ņujorkas metro. Meitene apsēdās ar plati ieplestām kājām un piesaistīja daudz vairāk uzmanības nekā platkājis vīrietis, jo tā taču nav pieņemts un kārtīgas sievietes sēž glīti.