Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

ASV vēlas, lai kurdi atliek domu par neatkarību no Irākas

© AFP / Scanpix

ASV aicinājusi Irākas Kurdu autonomā apgabala prezidentu Masudu Barzani atlikt septembrī iecerēto neatkarības referendumu, sestdien paziņoja viņa birojs.

ASV valsts sekretārs Rekss Tilersons piektdien telefonsarunā pavēstīja, ka Vašingtona "vēlētos, lai referendums tiek atlikts un ka jautājumi starp Kurdistānas reģionu un federālo valdību Bagdādē jārisina dialoga ceļā".

Barzani atbildējis, ka, ja referendums tiek atlikts, tad "Kurdistānas reģiona cilvēki sagaida garantijas un alternatīvas savai nākotnei".

25.septembrī plānoto referendumu kritizējusi gan Irākas valdība, gan vairākas Rietumu valstis. ANO brīdinājusi, ka nekādā formā neiesaistīsies referenduma procesā.

Irākas kurdu reģions jau šobrīd bauda plašu autonomiju - tam ir arī savs parlaments un karaspēks.

Kopš 2003.gadā ASV iebrukuma rezultātā tika gāzts Irākas diktatora Sadama Huseina režīms, attiecības starp Bagdādi un kurdu reģionu ir saspīlētas vairāku jautājumu dēļ, arī attiecībā uz naftas peļņu un kontroli atsevišķos reģionos, piemēram, ar naftas resursiem bagātajā Kirkūkā.

Jautājumu par neatkarības referendumu pēdējo gadu laikā Irākas kurdu līderi piesaukuši pastāvīgi, taču starp pašiem kurdiem nevalda vienprātība un autonomo apgabalu plosa starppartiju cīņas.