Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Pasaulē

Nelegālās imigrācijas pretiniekiem jācīnās ar problēmām Vidusjūrā

NELAIPNI. Pret nelegālo imigrāciju vērstās kampaņas Aizstāvi Eiropu kuģi Tunisijas ostā negaida © AFP

Kopš vasaras sākuma pasaules tīmeklī reklamētā kampaņa Aizstāvi Eiropu (Defend Europe) pagaidām izvēršas diezgan neveiksmīgi. Kuģis, ko aktīvisti nofraktējuši, lai traucētu nelegālo migrantu ceļojumus no Ziemeļāfrikas pāri Vidusjūrai un atmaskotu nevalstiskās organizācijas, kas veicina nelegāļu plūsmu uz Eiropu, vakar klīda gar Tunisijas krastiem, meklējot kādu ostu, kurā piestāt, lai papildinātu degvielas un pārtikas krājumus.

Kreisās organizācijas, augstus amatus ieņemoši velkomisti un tradicionālie mediji parūpējušies par to, lai Eiropas jauniešu organizācijai Generation Identity, kas organizē šo akciju, tiktu sagādāta maksimāli negatīva publicitāte - viņus biedējoši dēvē gan par «galēji labējiem», gan «rasistiem», gan «ekstrēmistiem» vai arī nicinoši ironiski sauc par «labējiem hipsteriem».

Zvejnieki, kurus izglītoja NGO

Ziņu aģentūra AFP vakar vēstīja, ka «ekstrēmistu grupas Generation Identity» nofraktētajam kuģim CStar liegta ieeja Džerdžīsas ostā Tunisijā, kur tam bija paredzēts papildināt krājumus pirms turpināt patrulēšanu Ziemeļāfrikas piekrastē. Ziņā uzsvērts, ka blokādes iniciatori ir vietējie zvejnieki, kuru arteļa vadītājs Čamsedins Burasins draudīgi paziņojis, ka gadījumā, ja kuģi ielaidīs ostā un tas sāks uzpildīt degvielu, zvejnieki ir gatavi apturēt sūkņus vai kā citādi pārtraukt uzpildes procesu. Aktīvisti pat sagatavojuši attiecīga satura protesta plakātu, kas izkārts uz viena no kuģīšiem. Tiesa, līdz šo draudu izpildei nevajadzēja nonākt, jo ostas administrācija aizliegusi kuģim ienākt ostā. «Domājat, ka mēs šeit ielaidīsim rasistus? Nekad!» - AFP citē kāda anonīma ostas darbinieka sacīto.

PATRIOTI. Viens no organizācijas Generation Identity vadītājiem Martins Zelners uzsver, ka ir patriots, kurš cīnās par Eiropas identitātes saglabāšanu / Reuters

No kurienes Tunisijas ostas darbiniekiem (nerunājot nemaz par zvejniekiem) ir tik labas zināšanas par organizāciju, kuras nosaukums, domājams, neko daudz neizsaka absolūtam vairākumam Eiropas iedzīvotāju, šķiet, jautāt nav vērts. Tāpat ir skaidrs, ka viņus jau laikus apstrādājušas tās nevalstiskās organizācijas (NGO), kas par savu rūpalu pārvērtušas nelegālo migrantu pārvešanu no Ziemeļāfrikas piekrastes starptautiskajiem ūdeņiem uz Itālijas ostām. Oficiāli tā tiek dēvēta par «bēgļu glābšanu», taču Itālijas varas iestādes jau labu laiku izteikušas aizdomas, ka patiesībā daļa šo palīdzības organizāciju (ne visas) darbojas roku rokā ar cilvēku kontrabandistiem.

Šī iemesla dēļ pagājušonedēļ Itālija konfiscēja Vācijas nevalstiskās organizācijas Jugend Rettet nofraktēto kuģi Iuventa. Aģentūrai Reuters kļuvis zināms, ka Itālijai ir diezgan stingri pierādījumi - šis kuģis nelegālos migrantus no gumijas laivām uzņēmis vien 1,3 jūdžu attālumā no Lībijas piekrastes, kur viņiem nekādas briesmas, no kurām jāglābj, nav draudējušas, turklāt pēc nelegāļu pārsēšanās uz Iuventa klāja laivas laipni atdotas atpakaļ cilvēku kontrabandistiem - lai viņi varētu doties pēc nākamās migrantu porcijas. Līdzīgā shēmā varētu būt iesaistīta arī pasaulslavenā organizācija Ārsti bez robežām (MSF). Starp citu, tieši uz šīs un franču palīdzības grupas SOS Mediterranee nofraktētā kuģa Aquarius klāja atradies AFP reportieris, kurš sestdien sašutis rakstīja, ka CStar veselu pusstundu sekojis kuģim, bet svētdienas vakarā jau pauda gandarījumu par tunisiešu zvejnieku atbildi «ekstrēmistiem», jūsmojot par to, ka viņu kampaņu turpina vajāt neveiksmes.

Cerības un realitāte

Ar migrantu pārvadāšanu nodarbināto NGO nepatika pret Generation Identity ir labi saprotama, jo tieši šīs organizācijas ir kampaņas Aizstāvi Eiropu! galvenais mērķis. «Ir ļoti liela atšķirība starp dzīvību glābšanu un cilvēku kontrabandu uz Eiropu,» jūlija nogalē intervijā Reuters uzsvēra Generation Identity Austrijas atzara vadītājs Martins Zelners. Arī CStar ir gatava ievērot starptautiskos jūrniecības likumus un vajadzības gadījumā sniegt palīdzību nelaimē nonākušajiem, taču gadījumā, ja laivās vai kuģīšos esošajiem nekādas briesmas nedraud, labprāt palīdzētu viņiem nokļūt atpakaļ ceļojuma sākuma punktā - Ziemeļāfrikas piekrastē - vai arī uzticētu šo pienākumu Itālijas krasta apsardzei.

Reuters uzsver, ka likumīga pamata šādai iniciatīvai nav - Ziemeļāfrikas krastā iespējams atgriezt vien tos migrantus, kuri vēl nav sasnieguši starptautiskos ūdeņus, bet kādu aizturēt un vest krastā Lībijas teritoriālajos ūdeņos ir šīs valsts varas iestāžu, nevis aktīvistu grupas prerogatīva. Taču arī Generation Identity šādus nodomus paudusi vien vēlējuma izteiksmē, pagaidām aprobežojoties ar to, ka novēro situāciju un NGO nofraktēto peldlīdzekļu darbību.

Uzskatam, ka nelaimē nonākušajiem cilvēkiem jāpalīdz, bet pēc tam jānogādā viņi atpakaļ ceļojuma sākumpunktā, droši vien piekristu liela daļa Eiropas iedzīvotāju, jo sevišķi itālieši, kuri beidzamā gada laikā migrācijas krīzi izjūt vissmagāk. Taču tas lielākoties ir klusējošais vairākums, kas reizi pa reizei sagādā vien kādu pārsteigumu vēlēšanās, bet pārējā laikā politkorektuma vai mīļā miera labad cenšas sadzīvot ar izveidojušos situāciju, jo vairāk tādēļ, ka visas tribīnes jau ieņēmuši bļaustīgie humānisti, kuriem visi, kuri iebilst pret nelegālo migrāciju, ir «rasisti», «neonacisti» vai «ekstrēmisti».

Arī Katānijas pilsētas mērs Enco Bjanko, kurš pārstāv valdošo kreisi centrisko Demokrātisko partiju, sarunā ar Reuters sūdzējies par to, ka citas ES valstis pietiekami nesolidarizējas ar Itāliju un neuzņem migrantus, taču kategoriski paziņojis, ka kuģim CStar ienākšana Katānijas ostā būs liegta, jo šie aktīvisti atgādinot «pašaizsardzības vienības, kas bez jebkāda pamatojuma pārņem likumu savās rokās, gluži kā Mežonīgajos Rietumos». Par to, ka tieši tāpat valsts struktūru funkcijas (robežu apsardzi, cilvēku glābšanu utt.) uzņēmušās deviņas NGO, kas aktīvi pārvadā migrantus Vidusjūrā, mērs klusējis...

Par Eiropas identitāti

M. Zelners sarunā ar Reuters uzsvēris, ka arī Generation Identity ir nevalstiska organizācija, kas no daudzām citām atšķiras ar to, ka ir patriotiski noskaņota un vēlas, lai Eiropa saglabātu savu identitāti (un šī iemesla dēļ, protams, nesaņem grāntus no globāliem finanšu darboņiem). Taču tas nebūs iespējams, ja kontinentā masveidā ieplūdīs citu kultūru pārstāvji, viņš norādījis. «Mēs uzskatām, ka visas kultūras un visi cilvēki ir vienlīdzīgi, viņiem ir tiesības saglabāt un uzturēt savu kultūras identitāti. Sargājot savas robežas, mēs patiesībā sargājam arī visas pasaules kultūras dažādību. Jo tad, ja Eiropa kļūs islāmiska, tās kultūra būs zaudēta. Tieši tādēļ rasisti esam nevis mēs, bet gan tie ļaudis, kuri cenšas mums liegt tiesības uz savu identitāti,» skaidrojis viens no kustības līderiem.

Lai gan Vācijas tieslietu ministrs Heiko Mass jūnijā sniegtā intervijā Tagesspiegel paziņojis, ka «Generation Identity nav nekāda kustība, bet gan ekstrēma, radikāla un rasistiska minoritāte», interneta ziņu vietne Vox.com atzīst, ka šīs organizācijas pārstāvji savos izteikumos allaž izvairījušies no kareivīgas un aizskarošas retorikas. Piemēram, viņi pat nelieto vārdu deportācija, tā vietā aicinot Eiropā ieceļojušos citu kultūru pārstāvjus uz reemigrāciju, bet kustības pret imigrāciju vērstās akcijas, kas plaši atspoguļotas pasaules tīmeklī, bijušas uzsvērti miermīlīgas.

Tajā pašā laikā Generation Identity pretinieki lieki neceremonējas ar līdzekļiem, kas tiek izmantoti cīņā pret šo grupu. 40 metrus garais kuģis C Star, kas jūlija sākumā tika nofraktēts Džibuti, uz vairāk nekā nedēļu iestrēga Suecas ostā, jo nezināmi labdari bija brīdinājuši Ēģiptes varas iestādes, ka kuģī varētu pārvadāt ieročus. Vēlāk CStar kapteini un citus apkalpes locekļus it kā viltotu dokumentu dēļ uz laiku aizturēja Famagustas ostā Ziemeļkiprā, bet daži šrilankiešu matroži esot izmantojuši gadījumu, lai aizbēgtu no kuģa. Kopš 1. augusta, kad CStar izgāja no Famagustas, tā apkalpes galvenās rūpes ir atrast kādu ostu, kas būtu gatava uzņemt kuģi.