Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Lidmašīnas spridzināšanu Austrālijā plānojis "Islāma valsts" komandieris

© AFP/ SCANPIX

Austrālijas varas iestāžu izjaukto plānu uzspridzināt pasažieru lidmašīnu pēc tās izlidošanas no Sidnejas vadīja viens no džihādistu grupējuma "Islāma valsts" augsta ranga komandieriem, piektdien paziņoja Austrālijas federālā policija.

Šī komandiera apmācīta austrāliešu grupa izgatavoja improvizētu spridzekli un plānoja to ienest aviokompānijas "Etihad Airways" lidmašīnā, kas 15.jūlijā izlidoja no Sidnejas. Viņi tomēr atteicās no plāna īstenošanas jau pirms izlidojošo pasažieru drošības pārbaudēm.

Saistībā ar šo plānu Sidnejā tika aizturēti četri vīrieši. Viens vēlāk tika atbrīvots bez apsūdzību izvirzīšanas, diviem ir izvirzītas apsūdzības terorismā, bet trešais vēl tiek nopratināts.

Viens no apsūdzētajiem ir 49 gadus vecs Sidnejas iedzīvotājs, kurš 15.jūlijā ienesa Sidnejas lidostā spridzekli somā, kuru bija lūdzis savam brālim paņemt līdz lidojumā, nepastāstot viņam par somā esošo spridzekli.

AFP/ SCANPIX

Vēl nenoskaidrotu iemeslu dēļ 49 gadus vecais vīrietis atstāja lidostu, paņemot līdz šo somu, un viņa brālis aizlidoja bez tās.

"Islāma valsts" komandieris bija nosūtījis vīriešiem Sidnejā spridzekļa sastāvdaļas ar aviopastu no Turcijas. Viņš arī instruēja abus apsūdzētos vīriešus, kā salikt šo spridzekli, kuru pēc tam atrada policija.