Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Pasaulē

ES palīdzēs Itālijai migrantu krīzē

© Scanpix.ee

Eiropas Savienība (ES) otrdien solīja jaunus pasākumus un finansējumu, lai palīdzētu Itālijai, kur pāri Vidusjūrai ierodas arvien vairāk migrantu.

Itālijā no Lībijas šogad ieradušies ap 94 000 migrantu, un Itālija lūdz neatliekamu palīdzību no pārējām ES valstīm migrantu krīzes pārvarēšanai.

Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers otrdien vēstulē Itālijas premjerministram Paolo Džentiloni solīja vēl 100 miljonus eiro papildus jau apsolītajam 800 miljonu eiro finansējumam.

Viņš arī apsolīja EK kontaktu komandu, lai nodrošinātu komunikāciju saglabāšanu un "strauju operatīvu atbildi no EK dienestiem".

Mēģinot panākt, lai Bangladeša uzņemtu atpakaļ savus migrantus, Junkers draudēja ierobežot vīzu izsniegšanu uz Eiropu ceļotājiem no šīs valsts.

"Mēs pastiprināsim centienus sasniegt efektīvu vienošanos ar Bangladešu, lai paātrinātu migrantu readmisiju, kuri nelegāli uzturas Itālijā," rakstīja Junkers vēstulē Džentiloni.

Šie centieni var ietvert priekšlikumu ES 28 dalībvalstīm apsvērt "vīzu sviras izmantošanu", teikts Junkera vēstulē.

Junkers arī solīja kāpināt migrantu pārvietošanu uz citām ES dalībvalstīm, piešķirot papildu finansējumu un nosūtot ES aģentūras personālu.

Itālijas iekšlietu ministram Marko Minniti bija paredzēts tikties ar nevalstisko organizāciju (NVO) pārstāvjiem, lai apspriestu jaunu, ES apstiprinātu "uzvedības kodeksu", kas regulēs privātu kuģu darbības migrantu glābšanā.

Lai gan Itālija sola turpināt glābšanas operācijas Vidusjūrā, tā arī pastiprināti aicina citas ES valstis palīdzēt tai pārvarēt migrantu slogu, sevišķi izmitinot pie sevis jūrā izglābtos.