Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Polijā protestē pret tiesu reformu

© Scanpix.ee

Polijā svētdien tūkstošiem cilvēku izgāja ielās, lai astoto dienu pēc kārtas protestētu pret pretrunīgi vērtētājām tieslietu sistēmas reformām.

Demonstranti Varšavā ar Polijas un Eiropas Savienības (ES) karogiem rokās pulcējās pie Augstākās tiesas un prezidenta Andžeja Dudas rezidences. Protestētāji aicināja prezidentu izmantot veto tiesības un bloķēt parlamenta pieņemto Augstākās tiesas reformu, kā arī divus citus nesen pieņemtus likumus, kas palielina valdības izpildvaras kontroli pār tiesu varu.

Dudas preses sekretārs iepriekš ir paziņojis, ka prezidents saskata nopietnus trūkumus likumprojektā par Augstāko tiesu.

Opozīcija apgalvo, ka šie likumi ir līdzvērtīgi "valsts apvērsumam", bet valdošā konservatīvā partija "Likums un taisnīgums" (PiS) uzstāj, ka reformas ir svarīgas, lai racionalizētu tiesu sistēmu un apkarotu korupciju.

Jaunais likums paredz mainīt Augstākās tiesas tiesnešu iecelšanas kārtību. Saskaņā ar pašreizējo kārtību Augstākās tiesas tiesnešu kandidātus izraugās neatkarīga institūcija, kuras sastāvā ir galvenokārt tiesneši, bet ir arī daži politiķi.

Tikmēr Eiropas Komisija (EK) trešdien pieprasīja Polijai apturēt pretrunīgi vērtētās tiesu sistēmas reformas, piedraudot iedarbināt ES līguma 7.pantu.

Saskaņā ar ES līguma 7.pantu, kura iedarbināšana varētu tikt apspriesta jau nākamnedēļ, var tikt apturētas Polijas balsstiesības ES ministru padomē, kas ir augstākā lēmumu pieņemšanas instance blokā.

Tomēr nav skaidrs, vai EK spēs nodrošināt šī lēmuma pieņemšanai nepieciešamo visu pārējo 27 dalībvalstu, īpaši Varšavas tuvākā sabiedrotā Ungārijas, vienbalsīgu atbalstu.

Vācijas tieslietu ministrs Heiko Māss svētdien intervijā laikrakstam "Bild am Sonntag" apsveica iespējamu sankciju vēršanu pret Poliju, uzsverot, ka "tiesu neatkarība Polijā ir apdraudēta".

"Kādam, kas tik maz ciena likuma varu ir jāpieņem, ka viņš sevi izolē politiski," paziņoja Māss.

"ES nevar pasīvi stāvēt un noskatīties. Likuma vara un demokrātija ir ES pamatā," piebilda ministrs.