Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Pasaulē

Ar latviešu izcelsmes mākslinieka Lāša Vilka slepkavību saistīts džihādists izdots ASV

© CNN

ASV piektdien tika izdots alžīriešu džihādists Ali Šarafs Damašs, kurš bija saistīts ar plānu nogalināt latviešu izcelsmes Zviedrijas mākslinieku Lāšu Vilku viņa zīmētas Muhameda karikatūras dēļ.

52 gadus vecais Damašs, kuru izdeva Spānija, piektdien stājās miertiesneša priekšā ASV Pensilvānijas štata Filadelfijas pilsētā, un viņam 28.augustā tiks izvirzītas apsūdzības terorisma noziegumos.

Damašs ir pirmais ārzemnieks, kurš nosūtīts uz ASV atbildēt uz apsūdzībām terorisma noziegumos, kopš ASV prezidenta Donalda Trampa stāšanās amatā. Viņš tiks tiesāts civilā tiesā ASV, nevis Gvantanamo līča bāzes cietumā kā citi terorismā aizdomās turētie.

ASV prokurori ir paziņojuši, ka Damašs darbojās Īrijā bāzētā teroristu šūniņā, kuras sastāvā bija arī sieviete no ASV Pensilvānijas štata Kolīna Larouza, kas bija pārgājusi islāmā un tika dēvēta par Džihāda Džeinu. Šī šūniņa plānoja noslepkavot Vilku karikatūras dēļ, kurā islāma pravietis Muhameds attēlots kā suns.

Damašs apprecējās ar sievieti no ASV Kolorādo štata, kas 2009.gadā aizceļoja uz Īriju, lai satiktos ar viņu.

ASV bija izsludinājusi Damašu meklēšanā saistībā ar apsūdzībām, ka viņš kopā ar Larouzu vervējis cilvēkus internetā teroraktu veikšanai Eiropā un Dienvidāzijā. Viņš internetā bija pazīstams ar lietotājvārdu "Theblackflag" ("Melnais karogs").

Damašs kopā ar Džihāda Džeinu un citiem cilvēkiem mēģināja izveidot "vardarbīgu džihāda organizāciju", kurā darbotos vīrieši un sievietes no Eiropas un ASV.

Larouzai 2014.gadā tika piespriests 10 gadu cietumsods par uzbrukumu plānošanu, tai skaitā Vilka slepkavības plānošanu. Vilks ir izdzīvojis vairākos islāma radikāļu mēģinājumos viņu nogalināt Muhameda karikatūras dēļ.

Damašs sākotnēji tika aizturēts Īrijā, bet tiesa šajā valstī noraidīja ASV izdošanas pieprasījumu un viņš tika atbrīvots.

2015.gada decembrī viņš tika aizturēts Barselonā, un Spānijas valdība 2016.gada februārī piekrita viņu izdot ASV.

Notiesāšanas gadījumā Damašam draud ieslodzījums līdz 45 gadiem ASV cietumā.