Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Ukrainas ministrs: Krievijas mācības "Zapad-2017" ir ārkārtīgi jaudīgas

© Scanpix

Ukrainas aizsardzības ministrs Stepans Poltoraks paudis bažas, ka septembrī gaidāmās Krievijas un Baltkrievijas militārās mācības "Zapad-2017" ("Rietumi-2017") var tikt izmantotas, lai sāktu agresiju gan pret Ukrainu, gan pret jebkuru citu Eiropas valsti, kas robežojas ar Krieviju.

"Ukrainai un pasaulei ir kopīgs redzējums par Krievijas bruņoto spēku mācību rīkošanas iespējamajām perspektīvām. Gaidāmās mācības "Zapad-2017" ir ārkārtīgi jaudīgas. Tās var izmantot, lai sāktu agresiju ne tikai pret Krieviju, bet pret jebkuru citu Eiropas valsti, kurai ir kopīga robeža ar Krieviju," sociālajā tīklā "Facebook" ierakstījis Poltoraks.

"Mēs adekvāti reaģēsim uz mācību rīkošanu," piebildis Ukrainas aizsardzības ministrs.

Baltkrievijas aizsardzības ministrs Andrejs Ravkovs iepriekš paziņoja, ka 14.-20.septembrī Baltkrievijā plānotajās Krievijas un Baltkrievijas militārajās mācībās "Zapad 2017" piedalīsies 13 tūkstoši karavīru. Viņš uzsvēra, ka tās būšot aizsardzības mācības, savukārt Baltijas valstīs ir bažas, ka Krievija mācības var izmantot agresīviem nolūkiem.

Scanpix

Lietuvas izlūkošanas dienesti norāda, ka "ir ļoti iespējams, ka reālais mācību dalībnieku skaits būs lielāks, un mācību scenārijs ietver bruņotu konfliktu ar NATO". Daļa mācību notiks Lietuvas robežas tuvumā, Baltkrievijas teritorijā izvietojot lielu skaitu Krievijas karavīru un kaujas tehnikas.

Lietuvas izlūkdienesti šīs mācības vērtējuši kā vienu no šā gada lielākajiem apdraudējumiem nacionālajai drošībai, atgādinot, ka iepriekš, 2009. un 2013.gadā, Krievija tajās faktiski slīpējusi iemaņas okupēt Lietuvas dienviddaļu.