Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Pasaulē

AIDS pērn pasaulē prasījis miljona cilvēku dzīvību

© Lauris Aizupietis/ F64 Photo Agency

AIDS pagājušajā gadā visā pasaulē prasījis miljona cilvēku dzīvību, kas ir puse no 2005.gadā pieredzētā rekorda, ceturtdien paziņoja ANO.

Sarucis ir ne tikai jaunu ar AIDS izraisošo vīrusu HIV inficējušos gadījumu skaits, kā arī ar AIDS mirušo skaits, bet arī vairāk cilvēku nekā jebkad agrāk ir pieejama terapija.

"2016.gadā 19.5 miljoniem cilvēku no kopā ar HIV dzīvojošajiem 36,7 miljoniem bija piekļuve terapijai," pavēstīja Apvienoto Nāciju HIV/AIDS programma UNAIDS.

Tā ir pirmā reize, kad vairāk nekā puse inficēto saņem antiretrovīrusa terapiju, kas vājina AIDS vīrusu, lai arī to neiznīcina.

"Ar AIDS saistītie nāves gadījumi ir samazinājušies no 1,9 miljoniem 2005.gadā līdz vienam miljonam 2016.gadā," pavēstīja ziņojuma autori.

Pērn reģistrēti 1,8 miljoni jaunu inficēšanās gadījumu salīdzinājumā ar 1997.gadā pieredzētajiem 3,5 miljoniem, kas ir rekords, norādīts ziņojumā.

Dmitrijs Suļžics/ F64 Photo Agency

Kopumā kopš epidēmijas sākuma pagājušā gadsimta astoņdesmitajos gados 76,1 miljons cilvēku inficējušies ar AIDS izraisošo HIV vīrusu. 35 miljoni inficēto ir miruši.

Joprojām nav atklāta vakcīna vai zāles pret šo slimību, un inficētie var paļauties tikai uz antiretrovīrusa terapiju visa mūža garumā.

Terapija ir dārga un tai ir blakusefekti, tomēr tā ļauj inficētajiem nodzīvot ilgāk un veselīgāk.

Ziņojumā norādīts, ka vislielākais progress panākts Austrumāfrikā un Dienvidāfrikā, kas ir epidēmijas vissmagāk skartais reģions. Kopš 2012.gada tur par 42% sarucis ar AIDS saistīto nāves gadījumu skaits. Šajā reģionā dzīvo puse visā pasaulē inficēto

UNAIDS tikmēr pauda bažas par AIDS tendenču pasliktināšanos Tuvajos Austrumos un Ziemeļāfrikā, kā arī Austrumeiropā un Centrālāzija.

Laikā no 2010.līdz 2016.gada jaunu inficēšanās gadījumu skaits Austrumeiropā un Centrālāzijā pieauga par 60%, bet nāves gadījumu skaits - par gandrīz trešo daļu.

Tuvajos Austrumos un Ziemeļāfrikā šajā laikā no AIDS mirušo skaits pieaudzis par piekto daļu.