Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Lietuva sūtīs uz Afganistānu vēl vairāk karavīru

© Scanpix

NATO dalībvalstīm gatavojoties palielināt karavīru skaitu Afganistānā, arī Lietuva domā turp nosūtīt vairāk karavīru, savukārt Igaunija to šobrīd neplāno.

Jau ziņots, ka alianses ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs ceturtdien Briselē pavēstīja, ka NATO dalībvalstis par vairākiem tūkstošiem palielinās karavīru skaitu Afganistānā, lai apmācītu šīs valsts drošības spēkus, tomēr neatjaunos kaujas operāciju.

Kā ziņu aģentūru BNS piektdien informēja Lietuvas Aizsardzības ministrija, pašlaik Afganistānā dienē 21 Lietuvas karavīrs, bet rudenī viņiem pievienosies vēl septiņi Bruņoto spēku mobilā sakaru un informācijas sistēmu moduļa karavīri. Ministrija apsver iespēju ar laiku vēl vairāk palielināt Lietuvas ieguldījumu NATO misijā "Resolute Support".

"Drošības situācija Afganistānā neuzlabojas, tādēļ Lietuva kā NATO dalībvalsts izvērtē iespējas nosūtīt arī vairāk karavīru," teikts ministrijas paziņojumā.

Seims atļāvis sūtīt uz Afganistānu līdz 50 Lietuvas karavīru.

Tikmēr Igaunijas aizsardzības ministrs Jiri Luiks ceturtdien žurnālistiem Briselē sacīja, ka viņa valsts pašlaik neplāno palielināt savu karavīru skaitu Afganistānā. Viņš atzina, ka Igaunijas klātbūtne Afganistānā šobrīd ir pavisam neliela, bet piebildis, ka patlaban negrib dot nekādus solījumus.

"Diskusijas pašlaik notiek. Šobrīd nevaru teikt, ka Igaunija plāno nosūtīt papildspēkus. Mums tur ir neliela atmīnētāju grupa - četri cilvēki," viņš sacīja, atbildot uz sabiedriskās raidorganizācijas ERR un aģentūras BNS jautājumu.

Kā ziņots, Latvijas aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis pagājušajā nedēļā Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēdē izteicās, ka Latvija apsver iespēju palielināt karavīru skaitu operācijās Afganistānā un Irākā, norādot, ka šobrīd tiek izvērtēts, kādus speciālistus Latvija uz abām valstīm varētu nosūtīt. Viņš norādīja, ka Latvijai jau ir pieredze starptautiskajās misijās ar dažādu jomu speciālistiem, piemēram, spridzekļu neitralizētājiem. Vienlaikus ministrs apliecināja, ka kaujas operācijās Latvijas karavīri neiesaistītos.

Šobrīd NATO apmācības operācijā "Resolute Support" dien 23 Latvijas karavīri, bet pret teroristisko organizāciju "Islāma valsts" vērstajā starptautiskajā operācijā "Inherent Resolve" Irākā uzturas seši Latvijas karavīri. Abās operācijās Latvijas karavīri piedalās vietējo spēku apmācīšanā.

NATO savu visu laiku ilgāko militāro operāciju Afganistānā pabeidza 2014.gadā, nododot kaujas pienākumus afgāņu spēkiem. Pēc tam alianse tur uzņēmās tikai vietējo spēku apmācību, tomēr talibu panākumi pēdējā laikā ir mazinājuši cerības ātri panākt kara beigas.

Šobrīd aliansei misijas "Resolute Support" ietvaros Afganistānā ir apmēram 13 500 karavīri, no kuriem puse ir amerikāņi.