Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Pasaulē

Eiropols brīdina: Jaunajam kiberuzbrukumam pakļautas svarīgas biznesa sistēmas

© Scanpix

Jaunais globālais kiberuzbrukums ir līdzīgs tam, kas tika piedzīvots maija vidū, taču, šķiet, ka šoreiz tas ir "izsmalcinātāks", trešdien paziņojusi Eiropas Savienības (ES) Tiesībsargāšanas iestāžu sadarbības pārvalde (Eiropols).

Eiropols norādījis, ka šoreiz uzbrukumam, kurā izmantots modificēta izspiedējvīrusa "Petya" versija, pakļauta "svarīgas infrastruktūras un biznesa sistēmas".

"Uzbrukumā inficētas [datorsistēmas] visā pasaulē, un tas vēl nav apturēts," uzsvēris Eiropols.

Scanpix

Eiropola direktors Robs Vainraits atzina, ka uzbrukumā cietušo skaits pagaidām nav zināts, taču izveidota koordinācijas vienība, kas "aktīvi novēro" vīrusa izplatību.

Atšķirībā no izspiedējvīrusa "WannaCry", kas tika izmantots maija kiberuzbrukumā, "Petya" ne tikai nošifrē inficētā datora dokumentus, bet arī pārraksta galveno ielādes ierakstu (MBR), kas datoru faktiski padara par nelietojamu un liedz lietotājiem atgūt jebkādu informāciju, norādījis Eiropols.

Jau vēstīts, ka otrdien ap plkst.14 pēc Latvijas laika sākās globāls kiberuzbrukums, sākotnēji skarot Ukrainas un Krievijas uzņēmumus, bet pēc tam izplatoties Rietumeiropā un pārējā pasaulē. Kiberuzbrukumā tika izmantots izspiedējvīruss, kas bloķē lietotāju datorus, pieprasot pārskaitīt izpirkuma maksu, konvertējot to virtuālajā valūtā "bitcoin".

Eiropols aicina ikvienu, kas kļuvis par pēdējā uzbrukuma upuri, nemaksāt noziedzniekiem, bet ziņot par notikušo policijai un atvienot inficēto datoru no interneta un lokālajiem tīkliem.