Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Pasaulē

Merkele mīkstina nostāju viendzimuma laulību jautājumā

© scanpix

Vācijas kanclere Angela Merkele pirmdien acīmredzami mīkstināja viņas vadīto konservtīvo noraidošo nostāju pret viendzimuma laulību legalizāciju, kas ir plaši apspriests jautājums pirms rudenī gaidāmajām parlamenta vēlēšanām.

Merkeles vadītie kristīgie demokrāti (CDU) un to Bavārijas meitaspartija - Kristīgi sociālā savienība (CSU) - līdz šim ir bloķējusi centienus Vācijā legalizēt viendzimuma laulības.

Runājot žurnāla "Brigitte" vēlēšanu tēmai Berlīnē rīkotā pasākumā Merkele pirmdien pauda bažas, ka šī jautājuma atrisināšana kļuvusi atkarīga no partiju lēmumiem.

Kanclere pauda cerību, ka diskusijas par universālu laulību notiks ar cieņu, saucot to par "sirdsapziņas jautājumu".

Merkele lika saprast, ka parlamenta deputāti varētu balsot par šo jautājumu neatkarīgi no partijas oficiālās nostājas.

Aģentūra DPA ir vēstījusi, ka šāda balsojuma gadījumā viendzimuma laulību legalizācija parlamentā gūtu vairākuma atbalstu.

Vācijas tieslietu ministrs Heiko Māss iepriekš pavēstīja aģentūrai DPA, ka viņa pārstāvētie sociāldemokrāti (SPD), kas šobrīd ir konservatīvo koalīcijas partneri, pēc septembrī plānotajām parlamenta vēlēšanām neparakstīs nekādu koalīcijas vienošanos, ja tajā netiks paredzēta laulība ikvienam.

Šobrīd opozīcijā esošie zaļie, kreiso ekstrēmistu partija "Die Linke" ("Kreisie") un Vācijas parlamenta augšpalāta Bundesrāts visi nākuši klajā ar likumprojektiem par viendzimuma laulībām.

Geju un lesbiešu pāri kopš 2001.gada Vācijā var stāties civilās partnerattiecībās, tomēr tiem nav ļauts adoptēt bērnus.