Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Krievijas drošības dienesti: Teroristi saziņai aktīvi izmanto "Telegram"

© Scanpix

Krievijas Federālais Drošības dienests (FDD) paziņojis, ka teroristi un viņu ārvalstu kuratori aktīvi izmanto tūlītējās ziņapmaiņas programmu "Telegram" un to darījuši, arī gatavojot 3.aprīļa teroraktu Sanktpēterburgā.

"Starptautisko teroristisko organizāciju locekļi Krievijas teritorijā visaktīvāk izmanto tūlītējās ziņapmaiņas programmu "Telegram", kas teroristiem ļauj izveidot slepenas tērzētavas ar augstu nododamās informācijas šifrēšanas pakāpi," pirmdien paziņojumā norādīja FDD.

Izmeklējot 3.aprīļā Sanktpēterburgas teroraktu, FDD ieguvis "ticamu informāciju, ka terorists pašnāvnieks, viņa līdzzinātāji un ārvalstu kuratori izmantojuši programmu "Telegram", lai visās terorakta organizācijas un sagatavošanas stadijās slēptu savus noziedzīgos nodomus," skaidroja FDD.

Piektdien Krievijas mediju uzraudzības dienesta "Roskomnadzor" vadītājs Aleksandrs Žarovs vērsās pie "Telegram" īpašnieka Pāvela Durova ar prasību sniegt datus, lai programmu iekļautu reģistrā. Atteikuma gadījumā Žarovs draudēja programmu bloķēt.

Scanpix

Savukārt Durovs brīdināja - ja "Telegram" tiks bloķēta, Krievijas amatpersonām nāksies izmantot ārvalstu programmas, bet viņu sarakstes dati nonāks ārvalstu uzņēmumu rīcībā.

Jau ziņots, ka 3.aprīlī Sanktpēterburgas metro vagonā uzspridzinājās 22 gadus vecais Krievijas pilsonis Akbardžons Džalilovs. Viņš dzimis Kirgizstānā, bet pēc tautības bijis uzbeks. Teroraktā tika nogalināti 15 cilvēki, neskaitot pašu teroristu, bet vairāk nekā 50 ievainoti. Atbildību par teroraktu uzņēmās iepriekš nezināms grupējums "Imama Šamila bataljons", kas ir paziņojis par saviem sakariem ar "Al Qaeda".