Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Pasaulē

Bijušās Dienvidkorejas prezidentes draudzene saņem triju gadu cietumsodu

© F64

Dienvidkorejā piektdien par korupciju trīs gadu cietumsods tika piespriests no amata atstādinātās prezidentes Pakas Gunhjes draudzenei Čojai Sunsilai.

Čoja tika atzīta par vainīgu savu sakaru ļaunprātģā izmantošanā, lai panāktu savas meitas uzņemšanu prestižā augstskolā, kā arī centienos piekukuļot pasniedzējus, lai tie izliek labākas atzīmes.

Tiesa Seulā par kukuļdošanu un ietekmēšanu Čojai piesprieda trīs gadu cietumsodu, lai arī prokuratūra bija prasījusi prezidentes draudzenei piespriest septiņu gadu ilgu brīvības atņemšanu.

REUTERS

Čoja savu vainu nav atzinusi.

Čoja tiek apsūdzēta arī lietā, kurā tiek tiesāta Paka.

Tiek uzskatīts, ka Paka izdarījusi spiedienu uz lielajiem uzņēmumiem, lai tie ziedotu Čojas vadītajiem fondiem.

Notiesājoša sprieduma gadījumā viņām par varas ļaunprātīgu izmantošanu un izspiešanu var tikt piespriesti vairāki gadu desmiti cietumā.

Paka tiek vainota arī slepenu dokumentu nodošanā Čojai, kas neieņēma nekādus oficiālus amatus un kurai attiecīgi nebija dotas piekļuves tiesības slepenai informācijai. Čoja baudījusi arī tiesības ietekmēt politiskus lēmumus, tostarp amatpersonu iecelšanu.

Dienvidkorejas konstitucionālā tiesa 10.martā Paku atcēla no amata, tiesai paturot spēkā parlamenta decembrī pieņemto lēmumu par viņas impīčmentu saistībā ar plašo korupcijas skandālu.