Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Pasaulē

Latvijas pirmais satelīts veiksmīgi nogādāts kosmosā

© wikipedia.org

Latvijas pirmais satelīts "Venta-1" veiksmīgi nogādāts kosmosā, informē Ventspils Augstskolas (VeA) Speciāliste sabiedrisko attiecību jautājumos Agnese Jēkabsone.

Augstskolas izstrādātais satelīts plkst.6.59 pēc Latvijas laika ar nesējraķeti PSLV-C38 tika nogādāts kosmosā.

"Venta-1" riņķos Zemajā zemes orbītā (LEO) aptuveni 505 kilometru augstumā. Satelīts zemi apriņķos 16 reizes diennaktī, bet ne vienmēr tā signālu varēs uztvert. Signālu labi varēs uztvert tikai divas līdz trīs reizes dienā aptuveni uz 10 minūtēm

Pirmajā orbītas apriņķošanas reizē satelīta signālu nevarēs uztvert, jo tas šķērsos Krievijas vidieni, bet tiek prognozēts, ka jau nākamajās trīs orbītas apriņķošanas reizēs būs iespējams uztvert satelīta signālu.

Darbs ar Latvijas pirmo satelītu tikai sākas, komentējot satelīta "Venta-1" nogādāšanu kosmosā norāda galvenais projekta koordinators Aigars Krauze.

Viņš skaidroja, ka no vienas puses ir liela padarīta darba sajūta un prieks par to, ka izdevies satelītu nogādāt kosmosā. No otras puses - darbs ar satelītu, ar signālu uztveršanu tikai sākas.

VeA mikroblogošanas vietnē "Twitter" raksta: "Šobrīd esam uztvēruši signālus no Čehijas un Lietuvas satelītiem, bet kolēģi no Tartu observatorijas ziņo, ka ir uztvēruši Venta-1 signālu."

Ventspils Augstskolas komanda tiešraidei sekoja līdzi augstskolas radiostacijā, no kuras arī notiks satelīta "Venta-1" signālu uztveršana, bet Ventspils Augstskolas pārstāvis - galvenais projekta koordinators no augstskolas puses Aigars Krauze bija devies uz Indiju, lai būtu klāt vēsturiskajam mirklim, kad satelīts sāka savu ceļu kosmosā.

venta.lv

Nesējraķete "PSLV-C38" bija 44 metrus augsta, tās diametrs - 2,8 metri, bet kopējā masa - 320 tonnas. Raķete sastāvēja no četriem posmiem. Ar tās palīdzību kosmosā tika nogādāti pavisam 30 satelīti no 15 valstīm.