Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Mežu ugunsgrēkā Portugālē miruši 62 cilvēki [papildināts]

© SCANPIX

Mežu ugunsgrēkā Portugālē bojāgājušo skaits pieaudzis līdz 62, svētdien paziņojusi valdība.

Vairums bojāgājušo sadeguši automašīnās. "Grūti pateikt, vai viņi bēga no liesmām vai tika pārsteigti," norādīja valdības pārstāvis.

54 cilvēki ir ievainoti, tostarp pieci cilvēki - četri ugunsdzēsēji un bērns - atrodas kritiskā stāvoklī.

"Diemžēl izskatās, ka šī ir lielākā traģēdija, ko pēdējos gados esam piedzīvojuši," norādīja Portugāles premjerministrs Antoniu Košta, piebilstot, ka bojāgājušo skaits var vēl pieaugt.

"Tagad prioritāte ir izglābt tos, kas vēl arvien atrodas briesmās," viņš piebilda.

SCANPIX

Pieminot bojāgājušos, Portugālē izsludinātas trīs dienu sēras.

Ugunsgrēks izcēlās sestdienas pēcpusdienā Leirijas apriņķa Pidrogangrandi pašvaldībā un strauji izplatījās uz vairākām pusēm. Ar liesmām cīnās aptuveni 900 ugunsdzēsēji un iesaistītas 300 ugunsdzēsēju automašīnas. Vairākus ciematus liesmas pilnībā ielenkušas.

Ugunsgrēku, domājams, izraisījis zibens spēriens tā dēvētā sausā negaisa laikā, kad lietus pilieni karstuma dēļ iztvaiko vēl pirms sasniedz zemes virsu.

Gaisa temperatūra Portugālē sestdien daudzviet pārsniedza 40 grādus pēc Celsija. Visā valstī naktī uz svētdienu izcēlušies aptuveni 60 mežu ugunsgrēki, kuru dzēšanā kopumā iesaistīti aptuveni 1700 ugunsdzēsēji.

Spānija un Francija svētdien nosūtījušas uz Portugāli ugunsdzēsēju lidmašīnas, paziņojis Eiropas Savienības (ES) humānās palīdzības komisārs Krists Stilianids.

"ES ir gatava palīdzēt. Tiks darīts viss, lai palīdzētu Portugāles varasiestādēm un tautai," paziņoja Stilianids.

Pāvests Francisks "Angelus" lūgšanu svētdien sāka ar līdzjūtības izteikšanu Portugāļu tautai un aicināja aizlūgt par cietušajiem.

Pagājušajā gadā meža ugunsgrēkos Portugālē izdega vairāk nekā 100 000 hektāri zemes un ugunsgrēkos Portugālei piederošajā Madeiras salā dzīvību zaudēja trīs cilvēki.