Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Katrs piektais bērns attīstītajās valstīs dzīvo salīdzinoši nabadzīgi; slikta situācija ASV

© F64

Katrs piektais bērns attīstītajās valstīs dzīvo salīdzinoši nabadzīgi, liecina ANO bērnu lietu aģentūras UNICEF ceturtdien publiskotais ziņojums.

Slikta situācija šajā ziņā ir ASV un Jaunzēlandē.

Gandrīz 13% bērnu bagātajās valstīs netiek nodrošināta piekļuve drošai un barojošai pārtikai. ASV un Lielbritānijā šādā situācijā ir 20% bērnu, secinājusi aģentūra.

"Augsti ienākumi automātiski nenoved pie uzlabotiem apstākļiem visiem bērniem un pat var padziļināt nevienlīdzību," norādīja UNICEF pārstāve, piebilstot, ka valdībām visās valstīs ir jārīkojas, lai uzlabotu situāciju.

F64

Novērtējot bērnu un jauniešu labklājības līmeni 41 valstī, ziņojumā ņemti vērā tādi faktori kā izglītība, garīgā veselība, alkohola lietošana, ekonomiskās iespējas un vide.

Rezultātā secināts, ka vislabākā situācija ir Vācijā un Ziemeļu valstīs, bet vissliktākā - Rumānijā, Bulgārijā un Čīlē. Arī Jaunzēlande un ASV nokļuvušas saraksta sliktajā galā, attiecīgi 34.vietā un 37.vietā.

ASV ir zemi rādītāji tādās jomās kā nabadzība, bads, veselība, izglītība un nevienlīdzība.

Jaunzēlandē sevišķi slikti rādītāji ir jauniešu garīgās veselības jomā. Vecuma grupā no 15 līdz 19 gadiem Jaunzēlandē ir augstākais pašnāvības rādītājs pasaulē.

Ziņojumā secināts, ka visās aplūkotajās valstīs arvien vairāk jauniešu konstatētas garīgās veselības problēmas. Visās valstīs pieaug arī to jauniešu skaits, kam ir problēmas ar lieko svaru.

Pat Japānā un Somijā, kas atrodas saraksta augšgalā, aptuveni piektā daļa no 15 gadus vecajiem jauniešiem nav sasnieguši izglītības pamata standartus, secināts ziņojumā.