Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Pasaulē

AICINĀJUMS: Esiet uzmanīgi, ceļojot uz Lielbritāniju

© scanpix

Lielbritānijā šogad notikušo teroraktu dēļ Latvijas Ārlietu ministrija ceļotājiem ieteikusi iegādāties dzīvības un veselības apdrošināšanas polisi, kas paredz arī personas repatriāciju, tajā skaitā nāves gadījumā, kā arī reģistrēties Konsulārajā reģistrā un lejuplādēt mobilo aplikāciju Ceļo droši.

Latvijas apdrošinātāji pagājušajā gadā sāka piedāvāt iespēju apdrošināties pret terorisma risku ceļojumos, tomēr ceļotājiem pašiem jāizpēta, vai viņu izvēlētā apdrošināšanas kompānija šādu pakalpojumu nodrošina un tieši kādu pakalpojumu klāstu (piemēram, fiziska ievainojuma vai bojāejas gadījumā) un cik lielā apmērā apmaksā, jo repatriācijas izdevumu segšana slimības vai nāves gadījumā polisēs ir iekļauta.

Daudzi ceļotāji uzskata, ka pietiek ar bez maksas iegūstamo Eiropas veselības apdrošināšanas karti (EVAK), taču tā nodrošina tiesības saņemt valsts apmaksātu neatliekamo un nepieciešamo veselības aprūpi tādā pašā apjomā, kādā tā ir nodrošināta attiecīgās valsts iedzīvotājiem. Specifiskāka ceļojumu apdrošināšana izmaksā, sākot no padsmit līdz pat vairākiem desmitiem eiro.

Ārlietu ministrija brīdina, ka pašlaik Apvienotajā Karalistē noteiktais terorisma draudu līmenis ir augsts. Iepriekš tāds tika noteikts šā gadsimta sākumā. Ceļotāji tiek aicināti uzmanīties, apmeklējot publiskus pasākumus, izmantojot sabiedrisko transportu un atrodoties vietās, kur pulcējas daudz cilvēku. Apvienotās Karalistes policijai ir tiesības pārbaudīt jebkuras personas identitāti, tādēļ ieteicams vienmēr līdzi ņemt personu apliecinošus dokumentus vai to kopijas. Savukārt reģistrēšanās Konsulārajā reģistrā ļauj ātrāk sazināties krīzes gadījumā un sniegt nepieciešamo palīdzību. Šajā reģistrā personas dati tiek dzēsti trīs mēnešus pēc tam, kad persona ir atgriezusies no ceļojuma, bet tos var labot un dzēst arī pats ceļotājs, kā arī sniegt informāciju par līdzbraucējiem.

***

JA NONĀKAT ĀRKĀRTAS SITUĀCIJĀ

Vienkāršāk ir sazināties ar Latvijas Ārlietu ministrijas Konsulārā departamenta diennakts dežurantu pa tālruni +37126337711 (numuru vieglāk iegaumēt, atceroties, ka tas veido Latvijas tālruņu valsts kodu 371, katru ciparu dublējot) vai epastu palidziba@mfa.gov.lv.