Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Pasaulē

Izmeklē Sorosa saistību ar bēgļu kontrabandu uz Eiropu

© scanpix

Itālijas tiesībsargājošo institūciju veiktajā izmeklēšanā atklājies, ka vairākas ar Džordžu Sorosu saistītās sabiedriskās organizācijas finansē bēgļu transporta kuģus no Lībijas krastiem uz Sicīliju, kā arī uztur kontaktus ar cilvēku kontrabandistiem no tā dēvētās teroristu organizācijas Islāma valsts jeb arābiski Daīš.

Sicīlijas ģenerālprokurors Karmelo Cukaro šā gada martā Itālijas parlamentārajai izmeklēšanas komisijai sniedzis liecības par izmeklēšanā iegūtajiem rezultātiem saistībā ar nelegālo bēgļu transportēšanu pa Vidusjūru uz Eiropu.

Sorosieši organizē plūsmas

Interneta vietnē The Daily Economist, publikācijā Džordžs Soross saistīts ar cilvēku tirdzniecību un terorisma finansēšanu minēts: «Šā gada 5. martā Itālijas iestādes veica jaunu izmeklēšanu par Džordža Sorosa finansētajām nevalstiskajām organizācijām, kuras ir saistītas gan ar cilvēku tirdzniecību, gan Islāma valsts finansēšanu, lai palīdzētu viņiem iebraukt Eiropas kontinentā. Palīdzot Sīrijas bēgļiem tikt Eiropas valstīs, šīs nevalstiskās organizācijas transportē cilvēkus no Islāma valsts kontrolē esošās Ziemeļāfrikas daļas. Izmeklēšana, ko veica Itālijas un citas varas iestādes, konstatēja, ka ar Džordža Sorosa palīdzību finansētas nevalstiskās organizācijas apmaksā privātos kuģus, kuri slepus transportē desmitus tūkstošus nelegālu Ziemeļāfrikas bēgļu uz Eiropas Savienību caur Dienviditāliju. Iestāžu rīcībā ir ziņas, ka cilvēku transportēšanā rodama sasaiste ar Islāma valsts kontrabandas tīklu. Kolīdz izmeklēšanas iestādes iegūs pietiekami daudz pierādījumu, vairākas nevalstiskās organizācijas tiks krimināli sodītas,» raksta The Daily Economist.

K. Cukaro deputātiem sniedzis liecības, ka izmeklēšanas iestāžu rīcībā nonākušas ziņas un pierādījumi par cilvēku tirdzniecību un kontrabandu Lībijā un Ziemeļāfrikas piejūras rajonos. Izmeklēšanas iestādes ieguvušas ziņas par Islāma valsts un citu kriminālo grupējumu saistību ar vairāku desmitu tūkstošu nelegālo bēgļu transportēšanu uz Itāliju. «Cukaro minēja pierādījumus, kā cilvēku transportētāji organizē bēgļu savākšanu uz sauszemes un pēc tam viņu nodošanu nevalstisko organizāciju finansētajām kuģu apkalpēm, nosūtot tām savlaicīgi precīzu informāciju par plānoto bēgļu atrašanās vietu un laiku. Tas liecina par ļoti augsta līmeņa koordināciju starp cilvēku kontrabandistiem un nevalstisko organizāciju finansētajiem bēgļu glābšanas kuģiem,» raksta The Daily Economist.

Bēgļu plūsma Eiropas sagraušanai

Interneta vietne EADaily apstiprina, ka kopš 2012. gada bēgļu transportēšanā no Āfrikas kontinenta, Tuvajiem Austrumiem un Āzijas valstīm uz Eiropu aktīvi sākušas iesaistīties vairākas nevalstiskās organizācijas. To pārstāvji presei skaidrojuši, ka viņu pārstāvēto organizāciju galvenais mērķis ir palīdzēt no kara un totalitāriem režīmiem bēgošiem nelaimē nonākušiem cilvēkiem, lai glābtu viņu dzīvības un veselību. Līdzekļi palīdzības sniegšanai tiekot vākti no brīvprātīgiem ziedotājiem. Tomēr, kā norāda izdevums, gadu gaitā kļūst redzams - labdarība ir tikai piesegs apjomīgai cilvēku kontrabandai. «Tieši humanitārās organizācijas nodrošina bēgļiem ceļu uz Eiropu pāri Vidusjūrai. Šīs organizācijas pat uzkūda viņus turp doties, šīs organizācijas arī apmāca potenciālos bēgļus, kādā veidā iespējams maksimāli droši nokļūt Vecajā pasaulē. No kurienes gan brīvprātīgie ziedotāji ņem tik lielus līdzekļus šai apjomīgajai cilvēku transportēšanai?» vaicā izdevums.

Ignorē starptautiskās jūras tiesības

Itālijas žurnālisti un Nīderlandes analītiķi pētījuši bēgļu tranzīta organizāciju no Ziemeļāfrikas kontinenta krastiem līdz Sicīlijai.

Piemēram, itāļu žurnālists un videoblogeris Luka Donadels apkopojis iegūto informāciju par cilvēku kontrabandu un to salīdzinājis ar navigācijas vietnē MarineTraffic redzamo ikdienišķo kuģu kustību Vidusjūras ūdeņos. Atklājusies ierasta rutīna. Vairāk nekā 50 kilometru no Lībijas galvaspilsētas Tripoles krastmalas Vidusjūrā dodas visdažādākās iegarenas gumijas laivas, pilnas ar cilvēkiem. Tās iepeld jūrā aptuveni 30 kilometru līdz neitrālajiem ūdeņiem, kur brašos laivotājus laipni sagaida nevalstisko organizāciju finansētā flote. Tā uzņem ceļotājus un garām Maltai ved uz Sicīliju.

Atbilstoši starptautiskajām jūras tiesībām glābējiem bēgļi būtu jānogādā glābšanas vietai tuvākajā ostā. Tas nozīmē, ka atkarībā no vēja un jūras ūdens straumju virziena no gumijas laivām uzņemtie pasažieri būtu jānogādā kādā no 30 kilometru attālajām Lībijas vai 150 kilometrus attālajām Tunisijas ostām. Taču, kā norāda pētnieki, nevalstisko organizāciju kuģi bēgļu masas ved garām Maltai uz 500 kilometru attālo Sicīliju.

Flote bēgļu invāzijai

Šī informācija ieinteresēja arī Itālijas telekanālu MediaSet5. Ātri vien tika nofiksēts, ka bēgļus Vidusjūrā pa noteiktu maršrutu regulāri apkalpo Vācijas, Francijas, Nīderlandes un Itālijas nevalstisko organizāciju finansēti kuģi: 75 metrus garais apgādes kuģis VOS Prudence, 77 metrus garais īpašo uzdevumu kuģis Aquarius, 33 metus garais apgādes kuģis Iuvents, 26 metrus garais izklaides kuģis Sea Eye un 32 metrus garais glābšanas kuģis Sea Watch. Izrādās, ka, piemēram, uz tāda kuģa kā VOS Prudence vienlaikus iespējams izvietot pat 900 bēgļu. Iepriekšminētie kuģi šajā maršrutā sākuši kursēt kopš pērnā gada vidus.

Nīderlandes analītiķu centrs Gefira izpētījis, ka «šie nevalstisko organizāciju kuģi jau krietni savlaicīgi uzzina, kad un kurā rajonā no Lībijas krastiem dosies bēgļu laivas. Nīderlandes analītiķi atklājuši, ka tā dēvēto brīvprātīgo sabiedrisko organizāciju rokās informācija par to, ka būs jāuzņem bēgļi, nonāk pat 14 stundu pirms laivu tuvošanās neitrālajiem ūdeņiem.

Labi organizētā bēgļu transportēšana liecina par ciešu nevalstisko organizāciju un bēgļu kontrabandistu koordināciju. Itāļu izdevums Il Giornale brīdina: «Kontrabandisti un brīvprātīgie uztur kontaktus.» Analītiķi norāda, ka nevalstiskajām organizācijām nevis rūp glābt bēgļu dzīvības, bet gan nodrošināt pēc iespējas lielāku bēgļu masu ieplūdināšanu Vecajā Eiropā - Vācijā, Francijā, Itālijā. «Ja valdība nepiebremzēs šos humanitāro organizāciju kuģus, tad gada beigās mēs atklāsim, ka Itālija ir pieplūdināta ar desmitiem tūkstošu Āfrikas migrantu,» paziņojis Itālijas parlamenta deputāts Paolo Grimoldi.

Vērtīgas instrukcijas

Interneta vietnēs atrodama arī nevalstisko organizāciju izveidota bēgļiem speciāli paredzēta mājaslapa arābu, angļu un franču valodā w2eu.info. Tās sākumlapu rotā liels sauklis: «Laipni lūgti Eiropā!» Tur lasāmi atgādinājumi par to, ka katram cilvēkam ir tiesības uz brīvu pārvietošanos. Mājaslapā sniegta detalizēta informācija, kā šīs tiesības soli pa solim var realizēt, lai nokļūtu Eiropā. Tur lasāms, kādi darbi veicami pirms došanās jūrā, kas jāievēro, peldot laivā, kādām norādēm jāseko, nokāpjot Eiropas krastā. Piemēram, sadaļā Kā gatavoties ceļam teikts: «Sagatavo nelielu mugursomu un to maksimāli pieblīvē ar dzeramo ūdeni un ēdienu (krekeriem, konserviem, datelēm un šokolādi). Ietin ēdienus ūdensnecaurlaidīgā iepakojumā» utt.