Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Pasaulē

G7 pauž gatavību pastiprināt sankcijas pret Krieviju

© SCANPIX

Itālijā notiekošā Lielā septiņnieka jeb G7 samita dalībnieki pauduši gatavību pastiprināt pret Krieviju vērstās sankcijas, tomēr klimata jautājumā vienprātību nav izdevies panākt, uzsvērts samita gala paziņojumā.

"Mēs atgādinām, ka sankciju ilgums ir nepārprotami saistīts ar to, vai Krievija pilnībā izpilda savas Minskas vienošanās saistības un ievēro Ukrainas suverenitāti. Sankcijas var tikt atvieglotas, kad Krievija izpildīs savas saistības," norādīts paziņojumā.

"Mēs tomēr esam gatavi īstenot arī turpmākus ierobežojošus pasākumus, lai palielinātus Krievijas maksāto cenu, ja tās rīcība to liks darīt," piebilsts paziņojumā.

Samita dalībnieki arī solīja apkarot protekcionismu, tomēr iestājās arī pret negodīgu tirdzniecību.

"Mēs atkārtojam mūsu saistības turēt mūsu tirgus atvērtus un apkarot protekcionismu, vienlaicīgi stingri iestājoties pret visa veida negodīgu tirdzniecību," vēstīts paziņojumā, kurā arī solīts atbalstīt globalizācijas procesa zaudētājus.

Tikmēr klimata pārmaiņu jautājumā vienprātību nav izdevies panākt.

ASV prezidents Donalds Tramps sestdien solīja, ka nākamnedēļ izlems par ASV gatavību ievērot saistības, kuras tām uzliek Parīzes klimata vienošanās.

"Savu galīgo lēmumu par Parīzes vienošanos es pieņemšu nākamnedēļ," Tramps rakstīja tviterī.

Samita paziņojumā tika atzīts, ka ASV šobrīd "pārskata savu politiku klimata pārmaiņu un Parīzes vienošanās jautājumā", un tādēļ nevar pievienoties pārējo samita dalībnieku panāktajai vienprātībai šajā jautājumā.

Savukārt pārējie G7 dalībnieki "atkārtoti apliecināja savu spēcīgo apņēmību strauji pildīt Parīzes vienošanos".

Vācijas kanclere Angela Merkele atzina, ka tā bijusi "ļoti smaga, lai neteiktu, ka ļoti neapmierinoša" diskusija ar Trampu par klimata jautājumu.

"Mums ir situācija, kurā seši ir pret vienu, kas nozīmē, ka vēl joprojām nav pazīmju, vai ASV paliks pie Parīzes vienošanās," viņa piebilda.

Vēlēšanu kampaņas laikā Tramps solīja atteikties no ASV saistībām, kuras tām uzliek 2015.gadā panāktā Parīzes klimata vienošanās. Viņš tomēr vēl to nav izdarījis, norādot, ka pirms lēmuma pieņemšanas uzklausīs ASV partnerus.

Jau vēstīts, ka Taormīnā, Sicīlijā, stingras drošības apstākļos piektdien un sestdien notiek G7 samits.