Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Pētījums: Cik čakli mazgājam rokas

© f64

Vairojoties dažādiem vīrusiem un epidēmijām, aizvien aktuālāks kļūst jautājums par roku mazgāšanas regularitāti. Tā šķiet tik ikdienišķa darbība. Tomēr izrādās, ka tikai 5% no 3,000 cilvēkiem rokas mazgā pareizi.

Tā liecina veiktais novērojuma pētījums, kas tika realizēts publiskajās tualetēs. Eksperimenta mērķis bija noskaidrot, cik cītīgi sabiedrība mazgā rokas, vai izmanto ziepes, vai lieto silto vai auksto ūdeni, ziņo portāls BBC.com

Scanpix

Pētījumā konstatēts, ka 10% no trīs tūkstošiem cilvēku pēc publiskās tualetes apmeklēšanas nemazgā rokas vispār. Tostarp 33% neuzskata par vajadzīgu izmantot ziepes.Pētnieki Brazīlijā un ASV atklāja, ka mēs pieskaramies virsmām sabiedriskās vietās vidēji 3,3 reizes stundā, savukārt savam degunam vai mutei 3,6 reizes stundā.

Ziepes nav vienīgais būtiskais faktors. Svarīga arī ūdens temperatūra. Izrādās, ka karstā ūdens temperatūrā rokas mazgāt ir vispareizāk, jo silta ūdens temperatūra spēj visefektīvāk iznīcināt uz rokām esošās baktērijas. Līdzīgi ir ar pārtikas produktu mazgāšanu, tas jādara, izmantojot siltu ūdeni.

Tālāk seko roku slaucīšana.Cilvēki nelabprāt gaida, kad elektroniskais roku žāvētājs nožāvēs roku mitrumu pilnībā, tās ir aptuveni 45 sekundes. Turklāt pierādīts, ka šie žāvētāji iztvaicē lielu daļu mitrumu no rokām. Roku dvieļi vai salvetes būtu piemērotāka alternatīva.